Sallad med bakad rabarber, vit sparris samt fläder- och myntamarinerad majskyckling

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 4
    mindre majskycklingbröst

Fläder- och myntamatinad:

  • 2kvist(ar)
    grönmynta
  • 2msk
    koncentrerad flädersaft
  • saft och fint rivet skal av 1/2 citron
  • 0,5
    -1 dl rapsolja
  • 1
    stänk tabasco
  • 1msk
    färsk, riven ingefära

Sallad på vit sparris och rabarber

  • 8
    vita sparris
  • 8
    rabarberstjälkar
  • Några söta tusenskönor
  • Ev. några nya skott av mynta
  • 1-2msk
    smör
  • 2msk
    socker
  • Ev. lite rosépeppar

Dressing:

  • 1
    schalottenlök
  • 1/2msk
    färsk riven ingefära
  • 3msk
    vitvinsvinäger eller hellre fläderblomsvinäger
  • 0,5-1tsk
    salt
  • innanmätet från 1/2 vaniljstång
  • 6msk
    rapsolja

Så lagar du

Kycklingen

1. Repa av bladen på grönmyntan, hacka dem fint och blanda ihop med resten av ingredienserna.

2. Marinera kycklingbrösten med det och lägg de sedan i en fryspåse. Låt de marinera i några timmar eller gärna över natten.

3. Plocka upp de ur påsen, torka av dem, salta och peppra. Bryn de runt om och sätt in de i ugnen på 125°. När innertemperaturen är 65-67° är de färdiga. Extra fina blir de om man penslar de med sin marinad under tillagningens tid.

Sallad på vit sparris och rabarber

1. Skär av den nedre hårda delen av sparrisen och skala den mycket noga, gärna med en fransk bredskalare, det är mycket viktigt, att man är noga med att få bort det hårda skalet, så dra gärna över med skalaren 2 gånger.

2. Tvätta och putsa rabarbern, finns det trådar, så drar av dem. Skär stjälkarna i lika långa bitar som den vita sparrisen. Koka upp vatten med 1 msk salt och 1 msk socker, tag en rymlig gryta, koka sparrisen i ca 5-6 minuter, tag upp och spola av den med kallt vatten, låt rinna av ordentligt.

3. Ta fram en ugnssäker form, pensla ut den med lite smält smör och lägg ner rabarbern. Strö över ca 2 msk socker och sätt in formen i ugnen, baka rabarbern i 175-200° i ca 10 minuter eller tills den känns mjuk men har en liten kärna kvar. Ta ut, pensla med fläderdressingen och låt den gå in i ugnen i ca 2-3 minuter till, så den blir alldeles blank. Spadet från rabarberbakningen kan med fördel kokas ihop till en sirap och sedan ringla över den färdiga anrättningen.

Till dressingen

1. Skala schalottenlöken och hacka fint, lägg ner i en bunke, rör sedan ner vinägern, ingefäran samt saltet, vispa sist ner oljan.

2. Lägg den bräserade sparrisen och rabarbern på ett vackert fat, droppa över lite dressing och dekorera med tusensköna. Och lite rosépeppar.

3. Skär upp kycklingbrösten och placera på salladen. Några goda salladsblad passar bra att servera till.

Dela det här receptet med dina vänner!