Sallad på rivet lamm och pumpa med smaker från Marocko

Publicerat:
2016-03-11Ingredienser
4portioner
Ingredienser
- 600gbenfri lammnacke- rygg eller bog
- 1stgul lök (stor)
- 4klyfta(or)vitlök (stora)
- 1ststor morot
- 2tskkorianderfrön
- 2ststjärnanisar
- 1ststor kanelstång
- 5sthela nejlikor
- 1stlagerblad
- 1stskalet av en stor apelsin
- 2dlvitt vin
- 5dlköttbuljong av god kvalité
- 2mskhonung
- 1dlgula russin
- 1tskhavssalt
- 1½dlfullkornsbasmatiris
- 1½dltätt packad färsk stark mynta
- 1½dltätt packad färsk bladpersilja
- ½dlskalade pistagenötter
- 1stlitet granatäpple
- ½stinlagd citron, skalet
- 1stekologisk butternutpumpa (ca 1 kg)
- 2tsksalt
- 2msklönnsirap
- 1mskolivolja
- 3mskfärskpressad citronsaft
- 3mskolivolja
- 1tsksalt
- 2tsksumac
Så lagar du
Aromatiskt rivet lamm
1. Värm ugen till 175 grader.
2. Skär köttet i stora bitar. Häll olja i en gjutjärnsgryta och bryn köttet tills färgen är mörk brun och ytan knaprig. Ställ köttet åt sidan på en tallrik, låt fettet vara kvar i grytan.
3. Skär löken i stora bitar, slå sönder vitlöksklyftorna med en kniv och tvätta och skär moroten i stora bitar. Bryn grönsakerna i grytan tills de fått färg och har mjuknat.
4. Lägg i alla kryddor och stek ytterligare i 1 minut, tills kryddorna doftar gott.
5. Lägg i köttet och tillsätt appelsinskalet, vitt vin, buljong, honung, russinen och 1 tsk salt.
6. Täck grytan med lock och ställ den i ugnen för ca 2-3 timmar, tills köttet går lätt sönder.
7. Under tiden, koka riset och låt det svalna.
8. Plocka bort köttbitarna ur grytan och ställ dem i en ugnsform. Sila vätskan in i ugnsformen, pilla bort russinen ur silen (de skall komma i salladen).
9. Riv köttet i mindre bitar med hjälp av två gafflar, tillsätt riset och ställ åt sidan (låt inte stå mer än 20 minuter, annars sugs all vätska upp).
10. Tillred pumpan (se recept nedan).
11. Efter pumpan kommit ur ugnen, sänk temperaturen till 200 grader och lägg formen med köttet och riset i ugnen och grädda tills köttet och riset är krispigt och att de nästan sugit upp all vätska (det skall fortfarande vara fuktigt), i ca 30 minuter Smaksätt med salt.
12. Under tiden, hacka örterna och nötterna, plocka bort fröna ur granatäpplet. Skär bort fruktköttet ur den inlagda citronen, och hacka skalet riktigt smått.
13. Blanda rostade pumpan med köttet och färska örterna, hackade pistagenötter, granatäppelkärnor, inlagda citronen och russinen du tagit åt sidan. Blanda i vinägretten (recept nedan).
Tips
Du kan förbereda köttet föregående dag, men riv inte det i så fall. Lägg köttkuberna i ett kärl och täck med buljongen. Sedan kan du riva det följande dag och förbereda det enligt receptet. Du kan också koka riset och rosta pumpan föregående dag.
Rostad pumpa
1. Värm ugnen till 220 grader.
2. Tvätta pumpan noggrant med en grov borste.
3. Skär pumpan på hälften på bredden och sedan på längden. Gröp ur fröna och skär till ca 1 cm tjocka halvmånar.
4. Smaksätt pumpan med salt, lönnsirap och olivolja. Rör om och rada bitarna på en ugnsplåt.
5. Grädda i ca 15 minuter tills pumpan har mjuknat.
6. Lägg ugnen på grillmotstånd och grilla pumpan tills den fått mycket färg.
7. Blanda som ljummen i salladen.
Vinägrett
Blanda samman alla ingredienser och servera med salladen.
Tips
Sumac hittas i asiatiska eller etniska mataffärer. De har en mild, syrlig smak. Du kan slopa den ifall du inte hittar.