Salsa romesco

Publicerat:
2021-03-05En festlig grönsaks förrätt eller det ultimata tillbehöret till en buffe. Extra festligt blir det att servera en hel sotad purjolök med ett krämigt innandöme på ett fat.
Ingredienser
- 1ströd paprika
- 3sttomater
- 1stvitlöksklyfta
- 1dlmandel (rostad)
- 2dlolivolja
- 2msksherryvinäger eller annan ljus vinäger
- 1skiva(or)vitt bröd
- salt och peppar
Så lagar du
1. Dela paprika, löken och tomaterna på mitten och kör i ugnen på grill 250° med skalet uppåt. Kör tills de får svart färg och du ser att skalet börjar släppa och grönsakerna mjuknat.
2. Rosta mandlarna i en kastrull med 3 msk av olivoljan tills de är gyllene.
3. Ta ut grönsakerna ur ugnen och plocka bort skalen.
4. Dela ner dem grovt och lägg tillsammans med vitlöken i kastrullen med mandlar.
5. Häll på resterande mängd olivolja och låt småputtra 5-10 minuter.
6. Smaka av med pimento, vinäger, salt och peppar.
7. Tillsätt brödet och avsluta med att mixa salsan grovt.