Salta och söta Scones

Publicerat:
2022-06-08Variera dina scones med antingen en söt elller en salt fyllning, eller varför inte både och? Servera gärna med brynt smör eller äppelmarmelad med smak av karamell.
Ingredienser
Grunddeg:
- 100gsmör
- 3dlmjölk
- 7dlvetemjöl
- 2tskbakpulver
- 1tsksalt
Söt fyllning:
- kanel
Salt fyllning
- vitost/feta
- paprikapulver
- grovrivna morötte
- sesamfrön
Vispat brynt smör
- 250grumsvarmt smör
- ev. flingsalt
Äppelmarmelad med smak av karamel
- 500gäpple t ex Aroma
- 1 1/2dlljus sirap
- 2dlvatten
- saft från 1/2 citron
- 200gsyltsocker
- 1tskmalen kardemumma
Så lagar du
Degen:
- Sätt ugnen på 225°.
- Blanda mjöl (spara lite till utbakningen), bakpulver och salt.
- Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna.
- Dela smeten i två olika skålar: den ena ska bli en söt deg och den andra salt. Tillsätt ingredienser som du vill ha i den söta och i den salta smeten.
- Rör ner mjölkblandningen och blanda samman till en deg (2st).
- Forma degen (2st) till rulle på mjölad arbetsbänk och skär i 16 bitar.
- Doppa bitarna i sesamfrön och lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Vispat brynt smör
- Lägg häften av smöret i en tjockbottnad kastrull. Smält och sjud smöret ända tills det är brynt. Först blir det bara smält, sen bubblar det, sen kommer det ett fint bubbeltäcke och strax därefter börjar det dofta fantastiskt gott och lite nötigt. Rör under tiden så att du inte bränner smöret.
- Låt smöret svalna något. Blanda det med resten av det rumsvarma smöret och vispa fluffigt med elvisp.
- Strö över lite flingsalt vid servering.
Äppelmarmelad med smak av karamell
- Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
- Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
- Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
- Skumma noga om det behövs.
- Förvara kallt.