Saltinbakad havsöring
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
- 1kgsvarta oliver
- 5kggrovt salt
- 2stäggvitor
- 2sthavsöringar à 1,4 kg
- 1knippa(or)rosmarin
- 2stcitroner
Så lagar du
Kör oliverna med kärnor i matberedare, pulsera. Blanda dem väl med äggvitorna och saltet i en stor skål.
Gör två saltbäddar 2-3 cm tjocka för fiskarna i en ugnspanna och lägg dem på bäddarna. Fyll bukhålorna med rosmarin och citronskivor.
Värm ugnen till 180 grader. Täck fiskarna med ett 2-3 cm tjockt salttäcke. Lägg ev. ugnsfolie i hopkrullade "korvar" längs fiskarna för att hålla saltet på plats. Ugnsbaka i 20 min., stick sen in en kniv i den tjockaste delen av en fisk. Om kniven känns varm är fiskarna klara. Låt stå i 10 min. innan saltskorpan tas bort.
Såga med vågtandad kniv runt basen, akta fiskköttet. Lyft av "locket", helt eller i bitar. Borsta av överflödigt salt. Skär upp köttet från ryggraden och servera.