Sambal badjak

Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
De flesta känner till chilisåsen sambal oelek. Sambal badjak är en stekt variant som är lite mer aromatisk, syrlig och kryddig. Anpassa mängden chili för att göra den så mild eller het som du önskar. Jättegod smaksättare i olika grytor, risrätter, till ägg och grönsaksrätter.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 200gurkärnad valfri chili (tex spansk peppar)
- 250gcharlottenlök
- 4ststora vitlöksklyftor
- 3msksolrosolja
- 3mskmörkt muscovadosocker
- 2mskgaram masala
- ½tskmalda korianderfrön
- ½tskmald, torkad ingefära
- 4msksvampsoja (kinesisk soja)
- 3mskpressad citronsaft
- ½tsksalt
Så lagar du
1. Hacka chili, schalotten och vitlök fint. (om du vill ha en helt slät sås kan du mixa blandningen slät med stavmixer).
2. Fräs blandningen i olja tills löken är mjuk. Tillsätt garam masala, ingefära, koriander och socker och låt fräsa med tills allt går samman till en kladdig röra. Tillsätt soja och pressad citron och låt hastigt koka samman.
3. Häll på väl rengjord burk, låt kallna och förvara i kylskåp.
Tips: Använd som smaksättare i grytor, såser eller som tillbehör. Också vansinnigt gott på knäckebröd med jordnötssmör, skivad gurka och krasse.