Sara bakar bäst bullar bland Europas ungdomar

Publicerat:
2014-04-06Ingredienser
4portioner
Vetedeg
- 500gmjölk
- 1ägg
- 50gjäst
- ca 1100gvetemjöl
- 10gsalt, 1½ tsk
- 190gsocker
- 190grumstempererat smör
- 15gkardemumma, 7 tsk
Sockerlag
- 100gvatten
- 100gsocker
Kanelremons
- 200gmandelmassa rumstempererat
- 150gsmör rumstempererat
- 60gsocker
- 25gkanel
- 10gvaniljsocker
- 50gvatten
Vaniljkräm
- 500gmjölk
- 125gsocker
- 40gmaizena
- 1vaniljstång
- 120gäggula, ca 6st
- 25gsmör
Så lagar du
Vetedeg
1. Kör alla ingredienserna ca 10 min i degblandare så degen blir blank och smidig.
2. Dela degen på 2, gör bitarna fyrkantiga och låt vila på bakbänken ca 15-20 min.
3. Kavla ut till stora fyrkanter, stryk fyllning på 2/3 av degen och gör ett 3 slag. Kavla till så den blir lite tunnare och skär upp bullbitar.
4. Sätt ugnen på ca 30-40°C och sätt in plåtarna med bullar i ugnen så de får jäsa där, spraya lite med vattenflaska på bullarna ibland så de inte torkar. Jäs ca 1- 1½ timme i ugnen.
5. Ta sedan ut bullarna och höj ugnen till 200°C.
6. Pensla bullarna med en "äggstrykning" som är ägg, lite vatten och lite salt. På med ev. vaniljkräm och pärlsocker. Baka i mitten av ugnen ca 10 min.
7. Pensla på sockerlag direkt bullarna kommit ut från ugnen.
Sockerlag
1. Koka upp och låt svalna.
Kanelremons
1. Blanda i smöret lite i taget i mandelmassan så det går ihop. Tillsätt sedan resterande och blanda ihop till en fyllning (jag brukar använda elvispen till det här).
Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna. Lägg i stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
2. Vispa under tiden ihop äggulorna, sockret och maizenan.
3. Häll sedan i lite av mjölken i äggblandningen under vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till ca 83°c eller till första bubblan. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smöret.
4. Passera krämen genom en sil och kyl.