Sashimi på lax med morotspuré

Sashimi på lax med morotspuré

Publicerat:

Tillagningstid:

Den fina laxen med sin söt-salt-syrliga sås får extra kick av en mild morotspuré och knapriga rädisor. Supergott med japansk känsla.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    skinn- och benfri laxfilé med slaksidan bortputsad, gärna salmalax
  • 4-5msk
    svarta sesamfrön, rostade
  • 10-12st
    rädisor

Puré

  • 300g
    morötter
  • 5dl
    grönsaksbuljong
  • 1msk
    rapsolja
  • 1tsk
    sesamolja

Sås

  • msk
    flytande honung
  • 3msk
    soja
  • msk
    saft av pressad citron
  • 3msk
    rapsolja

Så lagar du

1. Skala morötterna och dela dem i bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med buljong och koka tills de är riktigt mjuka, ca 30-40 min. Spara lite av kokspadet, häll av resten och låt morötterna svalna något.

2. Lägg morötterna i en matberedare/mixer och mixa till puré, tillsätt lite kokspad om det blir för tjockt.

3. Tillsätt rapsolja och sesamolja och mixa ihop. Passera ev purén genom en trådsil och låt svalna.

4. Vispa ihop honung, soja, citronsaft och olja till en sås.

5. Vänd laxen i de rostade sesamfröna och skär upp den i sashimiskivor. Skölj, ansa och skiva rädisorna tunt.

6. Lägg upp morotspurén på tallrikar, lägg sashimin och rädisorna ovanpå. Servera såsen separat att doppa fisken i.

Dela det här receptet med dina vänner!