Sashimi på lax med morotspuré

Publicerat:
2015-09-03Tillagningstid:
Den fina laxen med sin söt-salt-syrliga sås får extra kick av en mild morotspuré och knapriga rädisor. Supergott med japansk känsla.
Ingredienser
4portioner
- 250gskinn- och benfri laxfilé med slaksidan bortputsad, gärna salmalax
- 4-5msksvarta sesamfrön, rostade
- 10-12strädisor
Puré
- 300gmorötter
- 5dlgrönsaksbuljong
- 1mskrapsolja
- 1tsksesamolja
Sås
- 1½mskflytande honung
- 3msksoja
- 1½msksaft av pressad citron
- 3mskrapsolja
Så lagar du
1. Skala morötterna och dela dem i bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med buljong och koka tills de är riktigt mjuka, ca 30-40 min. Spara lite av kokspadet, häll av resten och låt morötterna svalna något.
2. Lägg morötterna i en matberedare/mixer och mixa till puré, tillsätt lite kokspad om det blir för tjockt.
3. Tillsätt rapsolja och sesamolja och mixa ihop. Passera ev purén genom en trådsil och låt svalna.
4. Vispa ihop honung, soja, citronsaft och olja till en sås.
5. Vänd laxen i de rostade sesamfröna och skär upp den i sashimiskivor. Skölj, ansa och skiva rädisorna tunt.
6. Lägg upp morotspurén på tallrikar, lägg sashimin och rädisorna ovanpå. Servera såsen separat att doppa fisken i.