Sashimi på röding med grillad gurka och rättika

Publicerat:
2021-07-14Tillagningstid:
En sommarfräsch servering där fisken minutmarineras i dressingen. Perfekta starten på nästan vilken middag som helst!
Ingredienser
4portioner
- 1rödingfilé, ca 250-300 g
- 10cmgurka
- 5cmrättika
- 2mskrom (gärna röding eller forellrom)
- koriander
Ponzu
- 1dlsoja
- 2stlime
- 1bit(ar)röd chili, finhackad
- 1stschalottenlök
- 2cmingefära
- 1mskrostade sesamfrön
- 1mskmirin (risvin)
- 1stvitlöksklyfta
Så lagar du
Sashimi på röding
- Skinna och trimma till rödingfilén så den är fri från ben och hinnor. Skär den i ca 5mm skivor rakt över och lägg den sedan åt sidan.
- Dela gurkan på längden och grilla den över glöd på hög värme så den får sotas lite runt om. Skär den sedan i bitar, ca 1-2 cm.
- Skala och strimla rättikan i tunna strimlor, ca 2 mm. Lägg dem i isvatten ca 10 minuter innan servering så att de blir riktigt krispiga.
Ponzu-sås
- Finhacka chili, vitlök och schalottenlöken.
- Riv ingefäran fint och blanda ihop med saft och zest från lime, samt resterande ingredienser. Smaka av.
Servering
- Börja med att lägga fisken i botten på tallriken. Nappera (häll över) fisken med ponzu-såsen.
- Toppa fisken med några bitar grillad gurka och rom.
- Avsluta med krispig rättika och ett par kvistar koriander.
Övrigt
Detta recept kan lätt varieras med andra fiskar till exempel gös, makrill eller självklart lax.