Sashimi-planka med sesamdressing och pepparrotssoja

Publicerat:
2019-09-25Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 150glaxloin, sushilax
- 150gtonfiskloin, sushitonfisk
- 4mskasksalt
- 1-2lime
- 1 msk honung och 1 msk miso till pensling
Garnering
- någragräslöksstrån
- 2msksesamfrön
- 2msktångpärlor eller sojapärlor
Asksalt
- 2mskkol
- 4mskgrovsalt
Pepparrotssoja
- ½dlsoja
- 1mskpepparrot
- 1knippa(or)koriander
Rostad sesamdressing
- 1dlmajonnäs
- ½dlrostade sesamfrön
- 1dlcrème fraiche
- 1lime, saften
- 1tskhonung
Så lagar du
1. Dela limen och bränn den med brännare så att snittytan karamelliseras.
2. Rulla din laxloin i asksaltet och skaka av. Bränn sedan tonfisken tills ytan blivit karamelliserad.
3. Skär fisken i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla sedan brädan eller stenen som du ska servera på med sesamdressingen och placera fisken på brädan eller stenen.
4. Rör ihop miso och honung och pensla tonfisken.
5. Garnera med tångpärlorna och gräslöken. Strö över sesamfröna.
6. Servera resten av sesamdressingen och sojasåsen i små skålar med pensel i, så att gästen kan pensla dressingen på fisken. Ät gärna med pinnar.
Asksalt
Mixa kolet fint i en mixer. Mixa sedan ner grovsaltet tills det blir ett finare pulver.
Pepparrotssoja
Hacka koriandern fint och blanda den tillsammans med sojan och pepparroten.
Rostad sesamdressing
Mixa sesamfröna med en stavmixer och blanda sedan i resten av ingredienserna.
Tips
Sojapärlor kallas också tapiokapärlor. Köper du tapiokagryn ska du först koka dem med vatten och soja. Kol kan du köpa på apotek.