Schackrutor

Publicerat:
2016-06-13Tillagningstid:
Klassisk småkaka på mördeg som blivit lite bortglömd, men är väl värd att återupptäckas. De två degarna, en ljus och en mörk, är som gjorda att skapa olika figurer med – utmärkt när du ska baka med barnen!
Ingredienser
40portioner
- 300gvetemjöl
- 200gsmör
- 100gsocker
- 1tskvaniljsocker
- 2mskkakao
Så lagar du
Receptet blir ca 40 småkakor.
1. Kör samman vetemjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare. Dela degen på hälften.
2. Tillsätt kakaon i den ena halvan och kör ihop den i matberedaren. Plasta in degarna och låt vila i kyl ca 30 minuter.
3. Rulla ut varje deg till två långa rullar, 2-3 cm tjocka. Lägg ihop de fyra längderna med varandra och platta till rullens sidor så att den blir fyrkantig, och de olikfärgade degarna bildar ett schackrutigt mönster i genomskärning. (Alternativt kan du forma kakor efter egen fantasi!)
4. Skär 1 cm tjocka skivor av rullen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 180 grader tills de har fått fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna.