Seg äppelkaka med kardemumma

Publicerat:
2016-10-14Tillagningstid:
Härligt, lite seg äppelkaka som får en extra skjuts av len vit choklad och kryddig kardemumma. Servera med egengjord vaniljkräm och njut!
Ingredienser
6 - 8portioner
Äppelkaka
- 1stägg
- 2dlfarinsocker
- 2dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 100gsmält smör
- 50gvit choklad
- 2stäpplen
- 1tskmald eller stött kardemumma
- 1msksocker
Vaniljkräm
- ½stvaniljstång
- 3stäggulor
- ½dlströsocker
- 3dlvispgrädde
Så lagar du
Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön pösigt.
3. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
Äppelkaka
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
2. Skiva äpplena i tunna klyftor och grovhacka chokladen. Smält smöret i kastrull.
3. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Rör till en jämn smet och blanda till sist i den hackade chokladen.
4. Häll smeten i formen och stick ned äppleklyftor. Strö över socker och kardemumma. Grädda i ugnen ca 35 minuter.
5. Låt svalna och servera med vaniljkrämen.