Sesamrostad blandsvamp med gula chilibönor

Publicerat:
2017-11-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Potatisen
- 800gmjöliga potatisar
- ½tskhavssalt
- 1morot
- svartpeppar från kvarnen
Svampen
- 1dlsvarta sesamfrö
- 3vitlöksklyftor
- 2krmhavssalt
- 1dlhavredryck
- 1mskrödvinsvinäger
- 400gostronskivling (alt blandad säsongssvamp)
- 2msktamari
Gula chilibönor
- 1lök
- 2tskmatolja
- 400gvita bönor, kokta (2 burkar kokta)
- 1krmgurkmeja, torr
- 1tskchiliflakes
- 2krmhavssalt
- saften från 1 lime
Dressing
- 2dlsoya yoghurt
- 1dlgrovt hackade örter (2 tsk torkade örter)
- 1tskdijonsenap
- ½tskhavssalt
Tillbehör
- ½ask(ar)ruccola
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Picka potatisen och sätt in i ugnen på en liten plåt. Baka i 40 minuter eller tills helt genommjuka och skalet har blivit mörkbrunt och lite hårt.
3. Mixa sesamfrö, vitlök, havssalt, havredryck, tamari och vinäger i en kannmixer till en grynig puré.
4. Riv ner svampen i mindre delar och blanda med sesamblandningen. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut svampen i plåten. Baka i ugnen och rör om var 10:e minut i 30 minuter. Svampen ska vara fuktigt men inte blöt när den är klar. Ta ut den och låt stå i 5 minuter innan servering.
5. Sila bort spadet från de vita bönorna och skölj noga. Skär löken i båtar och stek i olja på medelstark värme.
6. Tillsätt bönorna, gurkmejan, chilin, saltet och 2 msk vatten och stek i 2–3 minuter under ständig omrörning på medelstark värme. Det ska inte brynas.
7. Stäng av värmen och tillsätt den färska limesaften. Rör om och smaksätt med eventuellt mer salt eller limesaft.
8. Dela potatisen på mitten och lägga tillbaka i formen. Häll yoghurten på potatisen.
9. Skär basilikan i grova bitar, skiva moroten tunt. Lägg på yoghurten. Strö över saltet och avsluta med peppar från kvarnen.
10. Vid servering: Skölj ruccolan och låt droppa torr. Lägg den varma svampen i botten på tallriken. Fyll på med de gula bönorna och toppa med ruccolan. Servera potatisen vid sidan om i formen.