Sesamrostad blandsvamp med gula chilibönor

Sesamrostad blandsvamp med gula chilibönor.

Publicerat:

Tillagningstid:

En maträtt som nästan sköter sig själv i ugnen med ett fantastiskt gott resultat. Servera med bakad potatis med ört- och yoghurttäcke.

Ingredienser

4portioner

Potatisen

  • 800g
    mjöliga potatisar
  • ½tsk
    havssalt
  • 1
    morot
  • svartpeppar från kvarnen

Svampen

  • 1dl
    svarta sesamfrö
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 2krm
    havssalt
  • 1dl
    havredryck
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 400g
    ostronskivling (alt blandad säsongssvamp)
  • 2msk
    tamari

Gula chilibönor

  • 1
    lök
  • 2tsk
    matolja
  • 400g
    vita bönor, kokta (2 burkar kokta)
  • 1krm
    gurkmeja, torr
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 2krm
    havssalt
  • saften från 1 lime

Dressing

  • 2dl
    soya yoghurt
  • 1dl
    grovt hackade örter (2 tsk torkade örter)
  • 1tsk
    dijonsenap
  • ½tsk
    havssalt

Tillbehör

  • ½ask(ar)
    ruccola

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Picka potatisen och sätt in i ugnen på en liten plåt. Baka i 40 minuter eller tills helt genommjuka och skalet har blivit mörkbrunt och lite hårt.

3. Mixa sesamfrö, vitlök, havssalt, havredryck, tamari och vinäger i en kannmixer till en grynig puré.

4. Riv ner svampen i mindre delar och blanda med sesamblandningen. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut svampen i plåten. Baka i ugnen och rör om var 10:e minut i 30 minuter. Svampen ska vara fuktigt men inte blöt när den är klar. Ta ut den och låt stå i 5 minuter innan servering.

5. Sila bort spadet från de vita bönorna och skölj noga. Skär löken i båtar och stek i olja på medelstark värme.

6. Tillsätt bönorna, gurkmejan, chilin, saltet och 2 msk vatten och stek i 2–3 minuter under ständig omrörning på medelstark värme. Det ska inte brynas.

7. Stäng av värmen och tillsätt den färska limesaften. Rör om och smaksätt med eventuellt mer salt eller limesaft.

8. Dela potatisen på mitten och lägga tillbaka i formen. Häll yoghurten på potatisen.

9. Skär basilikan i grova bitar, skiva moroten tunt. Lägg på yoghurten. Strö över saltet och avsluta med peppar från kvarnen.

10. Vid servering: Skölj ruccolan och låt droppa torr. Lägg den varma svampen i botten på tallriken. Fyll på med de gula bönorna och toppa med ruccolan. Servera potatisen vid sidan om i formen.

Dela det här receptet med dina vänner!