Sex sorters sill

Publicerat:
2020-12-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kginläggningssill
- Glasburkar med lock som rymmer ca 3–4 dl
Klassisk 1-2-3-lag
- 2dlättika (12 %)
- 4dlsocker
- 6dlvatten
Smaksättningar
- 3mskfärsk ingefära, skalad, fint skivad
- 1stcitron, skivad och delad i 4 kvartar
- 4clgin
- 2dllag
Äppelsill med purjo och selleri
- 0,5dlrött äpple, skivat och delad i 4 kvartar
- 0,5dlpurjolök, fint skivad
- 0,5dlstjälkselleri, fint skivad
- 2dllag
Kryddsill med rödlök och dill
- 0,5dlrödlök, skivad
- 0,5 dldill, hackad
- 2stlagerblad, i bitar
- 1tskkryddpepparkorn, hela
- 2dllag
Fänkålsill med apelsin och stjärnanis
- 0,5dlfänkål, tunt skivad
- 1stapelsin, skivad och delad i 4 kvartar
- 4ststjärnanis
- 2dllag
Äppelsill med ingefära och rosépeppar
- 0,5dlsyrligt äpple, skivat och delad i 4 kvartar
- 2mskfint skivad ingefära
- 2tskrosépepparkorn, hälften grovt mortlade, resten hela
- 2dllag
Sill i dill med gin och enbär
- 0,5dldill, hackad
- 20stenbär
- 2krmdillfrön
- 4clgin
- 2dllag
Så lagar du
Klara sillinläggningar håller sig 3–4 veckor i kylskåp. Sill och lag räcker till alla sex smaksättningarna.
1. Koka upp vatten med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt lagen kallna.
2. Skölj sillfiléerna i kallt vatten, skär dem i bitar och lägg i lagen. Ungefär 2-3 sillfiléer är lagom per
glasburk.
3. Blanda ner smaksättningen i lagen. Ta 2 dl lag per burk.
4. Låt sillinläggningarna stå kallt i minst två dygn innan de är klara att servera.