Japansk fondue – Shabu shabu på älg

Publicerat:
2019-11-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400gälg, innanlår, filé eller entrecôte i mycket tunna skivor
- 1purjolök, stor
- 1bit(ar)salladskål
- 2morötter
- 100genokisvamp
- 8stshiitakesvampar
- 30gnudlar, gärna glas- eller shiratake-nudlar
- 1sttofu, fast
- 1bit(ar)rättika, ca 10-15cm
- 1spansk peppar, röd
- 1knippa(or)gräslök
- 1kruk(or)koriander, färsk
- 4dlrundkornigt japansk ris, kokat enligt anvisningarna
Ponzu
- 1dlsoja
- 1stcitron, saften
- 1bit(ar)röd chili, finhackad
- 1msksesamfrön, rostade
- 1mskmirin, risvin
- 1klyfta(or)vitlök
Goma-dare
- 2msksake
- 1msktahini
- ½dlsoja, japansk
- 1mskmisopasta
- 1mskrapsolja
- 1tsksesamolja
- 2tsksocker
- 2tskmirin
- 2tskris vinäger
Buljong
- 1literfärdig buljong av kyckling, vilt eller nöt
- 1dlsake eller vitt vin
- 1bit(ar)kombu havstång, 5 cm
Till servering
- japansk soja
Så lagar du
1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna.
2. Skär salladskålen i bitar. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela på shiitakesvamparna och strimla morötterna fint.
3. Lägg glasnudlarna i kokande vatten och koka 2-3 min och skär tofun i kuber.
4. Riv några matskedar rättika. Gör tre hål i resterande rättika med en ätpinne. Klyv pepparfrukten skär den i strimlor, stoppa in dessa i hålen i rättikan med hjälp av en ätpinne. Riv ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismak in i rättikan) och lägg upp båda varianterna i serveringsskål. Detta är för att man ska kunna välja mellan stark och svag smaksättare.
5. Skär gräslöken fint och lägg i en tredje skål. Häll soja över så att det täcker.
6. Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i små grupper på ett fat. Skiva köttet så tunt du bara kan och lägg upp i solfjädersform på ett annat fat.
7. Rör ihop ingredienserna till goma-dare och ponzu i varsin skål.
Buljong
1. Koka upp buljongen med sake och en bit kombu i, plocka ur havstången när det kokat upp.
Servering
Ställ fram allting på matbordet. Buljongen med sin värmekälla, t ex fonduegryta. De två såserna, punzo och goma-dare, som ska smaksättas med rättika eller gräslök och slutligen grönsakerna. Nu tar var och en sina ätpinnar, tar lite av varje från grönsaksfatet, lägger i den heta buljongen och tar upp dem vartefter de kokar mjuka. Så doppar man i sojan och kryddar med rättika och gräslök. Sedan doppar man en skiva entrecôte i buljongen – Som tallrik har man sin skål med ris och är allt är uppätet dricker man upp den fantastiska buljongen som är kvar i grytan.
Tips
Skiva köttet från lättfryst så är det enklare.