Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

Publicerat:
2019-10-14Tillagningstid:
Den här grytan är fantastisk: snabb och enkel att tillaga, räcker för många och är dessutom väldigt god. I receptet ingår ägg, men de kan naturligtvis utelämnas. Receptet är inskickat av Markku Nurminen.
Ingredienser
6portioner
- 3morötter
- 1gul lök
- 4klyfta(or)vitlök
- 2paprikor, röd och gul
- 2mskolivolja
- 3msktomatpuré
- 400gtomater, krossade
- 2dllinser, röda eller gröna
- 1mskharissa, efter smak
- 200gkikärter, blötlagda och kokta
- salt och peppar
- 6ägg, ekologiska
- 1handfull kalamataoliver
- färsk koriander
Så lagar du
1. Skala och tärna morötter, lök och paprika.
2. Värm upp oljan i en ugnsfast gryta eller kastrull. Svetta grönsakerna i fem minuter, tillsätt sedan tomatpuré och harissasås enligt smak. Låt puttra en stund.
3. Tillsätt tomatkross, linser, lite vatten, en nypa salt och peppar.
4. Sjud utan lock försiktigt tills linserna är mogna och såsen börjar tjockna.
5. Tillsätt till slut de kokta kikärterna, smaka och krydda efter behov.
6. Vill du servera med ägg; Gör sex gropar i den tjocka grönsaksgrytan och bryt ner ett ägg i varje grop.
7. Ställ grytan i en ugn på 200 grader och tillaga tills äggen är tillagade.
8. Toppa grytan med kalamataoliver och hackad koriander och njut med alla sinnen!