Shepherd's pie

En gratäng i form på en kökshandduk med Go'kvällogga på.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk husmanskost och pubmat. En rätt man står sig länge på. Perfekt att göra dubbel sats och frysa in hälften till en annan dag. Enkel att göra vegetarisk, byt ut köttfärs mot vegfärs och använd grönsaksbuljong. Supersnyggt och smart att göra i portionsformar och frysa in.

Ingredienser

6portioner

Köttfärssås

  • 500g
    lammfärs
  • 1
    gul lök, hackad
  • 1
    morot, riven
  • 250g
    champinjoner eller torkad svamp, skivad
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1msk
    vetemjöl
  • 2tsk
    senap
  • 1
    buljongtärning (kött- eller grönsaks-)
  • 2dl
    vatten eller vin
  • 2
    lagerblad
  • 1tsk
    timjan, torkad
  • 1-2klyfta(or)
    vitlök
  • 2tsk
    worcestershiresås
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Potatismos

  • 1kg
    potatis, skalad
  • 1dl
    mjölk
  • 1msk
    smör
  • 1
    äggula
  • 100g
    ost, riven (tex Cheddar eller annat smakrik, lagrad hårdost)
  • 1nypa(or)
    muskot
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Gör köttfärssåsen. Fräs köttfärs, lök, morot och svamp gyllene i smör.

2. Tillsätt tomatpuré och mjöl. Rör om och tillsätt senap, buljong, vatten/vin, lagerblad, timjan, vitlök och worcestershiresås.

3. Koka ihop till ganska tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.

4. Häll i en ugnsform och låt svalna.

5. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

6. Häll av, låt ånga av, pressa och rör ner mjölk och smör. Rör ner gulan. Smaka av med muskot, salt, peppar och ost (spara lite ost till toppen).

7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 vanlig.

8. Spritsa eller klicka moset på köttfärsen, strö på ost och grädda tills den är genomvarm och ytan är gyllene, det tar ca 20 minuter.

 

Tips

För ännu mer ”drag” i köttfärsen, smaka av med tabasco eller någon annan chiliprodukt. Om du vill kan du göra dubbel sats av köttfärssåsen och använda till fler middagar eller matlådor.

Dela det här receptet med dina vänner!