Shrub´n Shake på plommon

Publicerat:
2021-09-09En härlig sofistikerad mocktail med vuxna smaker och trevlig syra från plommonshrub.
Ingredienser
1portioner
Plommonshrub med tonkaböna och svartpeppar
- 8stplommon
- 2dlsocker
- 2dläppelcidervinäger
- 8korn svartpeppar
- 1tonkaböna
Shrub´n Shake
- 10clkallbryggt Earl Grey
- 1mskcitron eller apelsinmarmerlad
- 2clplommonshrub
Så lagar du
Plommonshrub med tonkaböna och svartpeppar
- Skär upp plommonen i tärningar.
- Lägg den uppskurna frukten i en glasburk med tillhörande lock.
- Tillsätt sockret och mosa med en träslev. Blanda ordentligt så att sockret börjar lösas upp.
- Krossa pepparkornen och tonkabönan, rör ner i burken.
- Låt stå i kylskåp i ett dygn tills sockret har smält.
- Tillsätt vinäger och rör om. Förslut burken igen och låt stå i kylen i 5–6 dagar. Rör om ordentligt dag 3.
- Sila bort frukten, häll upp i flaska och förvara i kylen.
- Serveras utspätt med kolsyrat vatten, sodavatten, tonic eller som smaksättare i en drink.
Shrub´n Shake
Förbered kallbryggt te:
1 liter vatten i en karaff, lägg i 4 påsar Earl Grey. Ställ in i kylen och låt stå över natten.
- Häll kallbryggt te i en cocktailshaker. Har du ingen shaker går det bra med en glasburk med tätslutande lock.
- Tillsätt marmelad och plommonshrub.
- Skaka hårt i 10 sekunder så att marmeladen löser upp sig.
- Tillsätt lite is i shakern och skaka snabbt en gång till.
- Sila upp i glas och servera. Här är det isen du ska sila bort. Om du har en marmelad med lite bitar i gör det inget om det hänger med, det ger extra struktur till drinken. Skål!
Tips
Om du önskar få en härlig skumkrona på drinken kan du ha i en äggvita för att få samma finish som på en sour-drink. Skaka på samma vis, först utan is ordentligt, sedan en kort stund med för att kyla drinken.
Den här drinken är också jättegod med lite gin in, minska då ängden te. Hälften te, hälften gin.