Siciliansk fänkålssallad

Publicerat:
2021-06-16Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
- långa, gröna bönor
- 1stor fänkål
- några små fänkål
- olivolja
- timjankvistar
- rosmarinkvistar
- fänkålsfrön
- 1apelsin
- kalamataoliver
- blad från ringblomma
Så lagar du
- Koka upp vatten och rejält med salt i en kastrull.
- Skär av toppen och botten på de gröna bönorna. Blanchera bönorna i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. Lägg sedan över i en skål med kallt vatten så att tillagningen avstannar.
- Dela de små fänkålen på längden. Stek dem i olivolja på låg värme så att fänkålen får färg. Lägg sedan i färska timjankvistar, rosmarin, fänkålsfrön och grova bitar av apelsinskal. Tänk på att olivoljan inte ska bli för varm, då blir smaken bitter.
- Skär en stor fänkål i tunna skivor. Lägg i en stor skål.
- Filéa en apelsin. Låt saften från apelsinen droppa ner i skålen med de tunna fänkålsskivorna. Pressa ner den sista saften när du har filéat hela apelsinen.
- Ta upp den färdigstekta fänkålen från stekpannan.
- Häll olivolja över fänkålssalladen. Salta och blanda om. Lägg sedan över de blancherade bönorna i salladen.
- Lägg upp den stekta fänkålen på en tallrik. Lägg över fänkålssalladen med bönor. Lägg över apelsinfiléerna, kalamataoliver och ringblomsblad. Smaklig måltid!