Siffertårta

Publicerat:
2020-11-04Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Botten
- 4ägg, 220 g
- 3 ¼dlströsocker, 280 g
- 2tskvaniljsocker, 10 g
- 60gsmör
- 2dlmjölk
- 4dlvetemjöl, 240 g
- 2tskbakpulver, 10 g
Frosting
- 4dlvispgrädde
- 250gkylskåpskall mascarpone
- 1½dlflorsocker, 90 g
- 2dlvalfri sylt
Fyllning
- massor med bär och extra sylt
Garnering
Så lagar du
Botten
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn). Klä en form, ca 22x30cm, med bakplåtspapper.
2. Rita och klipp ut mönstret till din siffra eller bokstav i en mall.
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst i köksassistenten.
4. Smält smöret och blanda med mjölken, låt svalna tills fingervarmt.
5. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggsmeten. Vänd ner vätskan.
6. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut helt torr.
7. Låt bottnen svalna helt och kyl ner den i kylen om det blir brådis.
Frosting
1. Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten.
2. Häll ner frostingen i en spritspåse med valfri tyll. Tips! Fyll flera spritspåsar med frostingen, olika tyll såklart för större variation.
Montering och garnering
1. Skär ut formen till er tårta med mallen, tänk på att det skall vara minst 2 lager.
2. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar längst kanterna. Fyll hålrummet i mitten med likadana bollar. Fyll med godsaker.
3. Lägg på nästa botten och spritsa valfritt mönster.
4. Nu till det roliga, garneringen! Tänk mycket och färgglatt! Godis, färska blommor och bär kanske? Nu är det upp till er hur ni vill smaksätta, garnera och presentera! Lycka till!