Siklöja a la plancha

Publicerat:
2020-10-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 20stsiklöjor, urtagna
- 100gKalixlöjrom
- 1stpurjolök
- 50gsmör
- salt och peppar
Gurksallad
- 1ststängel av stjälkselleri
- 5cmgurka
- 1stschalottenlök
- 1kvist(ar)persilja
- 1stdillvippa
- 1stgrön chili
- 1msksherryvinäger
- salt och peppar
Potatiscrème
- 700gmandelpotatis
- 50gsmör
- 1dlmjölk
- 4mskgräddfil
- salt
- vitpeppar
Så lagar du
Potatiscréme
1. Skala och koka mandelpotatisen. Mosa den med 50 gram smör och späd med 0,5-1 dl varm mjölk. Låt svalna något och blanda potatispurén med gräddfil och smaksätt med salt och vitpeppar. Ställ purén åt sidan.
Bakad purjolök
1. Tvätta av purjolöken och dela den i 10 cm långa bitar. Baka den i ugnsfast form med smör, vitt vin, salt och peppar på 175 grader i ca 20 minuter.
Gurksallad
1. Skala och tärna gurka och schalottenlök smått. Strimla och hacka selleri, chili, dill och persilja. Blanda ihop allt och smaka upp med sherryvinäger, salt och peppar.
Siklöja
1. Sätt en gjutjärnspanna på medelhög till hög värme och låt den bli ordentligt het.
2. Täck den heta pannan med ett tunt lager salt och gnid fiskarna med lite olja innan de får ta plats i pannan.
3. Stek siklöjorna ca 2 minuter på varje sida.
4. Servera med potatiscrémen, bakad purjolök och den krispiga gurksalladen. Toppa med Kalixlöjrom.