Sirapslimpa

Sirapslimpa

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett enkelt och traditionellt recept som blir tre goda limpor.

Ingredienser

Raskdeg

  • 500g
    vatten (5 dl), ca 30 grader
  • 60g
    jäst
  • 100g
    rågsurdeg (om du inte har surdeg så ta ytterligare 40 gram jäst och 1/2 dl vatten).
  • 450g
    vetemjöl special eller liknande
  • 300g
    rågmjöl (gärna stenmalet)
  • 12g
    hela anisfrön
  • 12g
    fänkålsfrön

Bortgörning

  • 400g
    vetemjöl special eller liknande
  • 250g
    mörk sirap (går även bra med ljus sirap)
  • 30g
    smör (rumstempererat)
  • 25g
    salt

Så lagar du

1. Börja med att grovkrossa kryddorna i en mortel. Lös jästen i det ca 30 gradiga vattnet. Tillsätt 450 g vetemjöl, 300 g rågmjöl, eventuell surdeg, och de krossade kryddorna. Blanda raskdegen i ca 5 minuter. Låt raskdegen jäsa (liggtid) under bakduk i ca 40 minuter.

2. Tillsätt bortgörningen: vetemjöl, sirap och smör. Knåda degen i ca 10 minuter i maskin på låg hastighet. Öka hastigheten något och tillsätt saltet och knåda i ytterligare ca 6 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda i 30 minuter.

3. Tag upp degen ur lådan och stöt ihop den. Vik degen och lägg tillbaka den i plastlådan och låt degen ligga i ytterligare ca 30 minuter.

4. Lyft ur degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 3 lika stora delar. Rundriv (rulla degarna till bollar så att alla veck samlas på ett och samma ställe) låt den slappna av i ca 6 minuter. Forma 3 limpor och ställ dem på en plåt. Efter att ha format brödet kan man pensla det med uppvispat ägg för en blankare limpa.

5. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare tills bröden nått dubbel storlek.

6. Tag ut plåten med bröden och långpannan med vatten. Sätt ugnen på 250 grader och när ugnen nått rätt temperatur så stoppa in bröden samtidigt som du stänker in lite vatten i ugnen med till exempel en blomspruta. Sänk direkt värmen till 200 grader och grädda i ca 35-45 minuter beroende på ugn.

7. Låt bröden svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!