Ingredienser
4portioner
- 600gsjötungsfilé
- 1½dlvitt vin
- 50gsmör
- 100gchampinjoner
- 2stkokta små humrar
Hummersås
- skalet från humrarna
- 1msksmör
- 1stgul lök - hackad
- 1bit(ar)rotselleri - skuren i bitar
- 1stmorot - skuren i bitar
- 2msktomatpuré
- 2dlfiskbuljong
- 6clkonjak
- 1dlvitt torrt vin
- 4dlvispgrädde
- 30grumstemperarat smör
- salt, cayennepeppar
Potatismos
- 600gskalad potatis
- 3stäggulor
- 40gsmör
- salt, peppar, muskot
Så lagar du
1. Dela på hummern och ta ut allt kött från stjärtar, klor och kloleder. Skiva stjärtköttet och håll allt kallt.
2. Skala potatis. Gör i ordning grönsakerna samt rensa och skär champinjoner i tunna skivor.
3. Sätt ugnen på 300g. Hacka hummerskalet i mindre delar. Lägg skalbitarna på en plåt och låt torka i tills skalen är torra ca 30min.
4. Fräs skalen i en tjockbottnad kastrull i lite olja. Tillsätt tärnad rotselleri, morot och hackad gul lök och låt detta fräsa under omrörning 4-5 min.
5. Klicka ned 1-2 msk tomatpuré. På med fiskbuljong, vin och grädde Koka såsen tills hälften återstår. Sila, häll på konjak och smaka av med salt o peppar samt allra sist blanka av såsen med smöret.
6. Koka potatisen.
7. Smöra en kastrull, rulla ihop filéerna och lägg ned dem. Klicka över lite smör fyll på med vin och koka upp. Låt filéerna sjuda 4 - 5 min under lock.
8. Fräs champinjonerna.
9. Pressa den kokta potatisen och blanda ner smör och äggulor samt kryddor.
10. Spritsa moset längs kanterna på en ugnsfast form och gratinera i ugn ca 2–3 min. Ta ut formen och lägg ned fisken och täck med champinjoner och hummerkött. Slå över hummersåsen och gratinera i ugn 3-5 min.
Garnera med dill!