Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig huvudrätt med stötunga, hummer och tryffel. Serveras med pommes duchesse.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    filé av sjötunga
  • 200g
    hummer eller räkor (efter 600 g filé)
  • 6-8skiva(or)
    tryffel eller champinjoner
  • 2tsk
    saft från citron
  • 2dl
    vitt vin
  • 2dl
    fiskbuljong
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    vetemjöl
  • 5dl
    vispgrädde
  • 1st
    äggula
  • 2msk
    smör
  • salt
  • cayennepeppar

Pommes duchesse

  • 1,5kg
    potatis
  • 100g
    smör
  • 3st
    äggulor
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop till rullar och lägg i en låg panna. Häll över fiskbuljong, vin och citronsaft, täck med folie och sjud i 10 min. Lägg över fisken i en ugnsfast form smord med smör.

2. Gör pommes duchesse: Koka potatisen och mosa den väl. Blanda i smör, äggulor & kryddor. Spritsa medan det är varmt. Spritsa pommes duchesse runt kanten på formen.

3. Koka upp spadet som är kvar i pannan. Blanda 1 msk vetemjöl och 1 msk rumsvarmt smör i en skål bredvid till en slät massa, vispa ner det i spadet tillsammans med grädden tills såsen tjocknat. Vispa därefter ner äggulan, smöret och smaka av med salt och cayennepeppar.

4. Lägg hummer (eller räkor) ovanpå fisken. Häll ner såsen försiktigt i den ugnsfasta formen.

5. Gratinera i ugnen i 200° cirka 15 minuter tills potatisen fått färg.

6. Garnera med tryffel eller stekta champinjoner.

Dela det här receptet med dina vänner!