Skaldjur från Bretagne

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- Senapsmajonnäs, 8 pers
- 2äggulor
- 2mskdijonsenap
- 2dlmajs- eller rapsolja
- 1krmsalt
- Schalottenvinägrett, 6 pers
- 1dlrödvinsvinäger
- 2mskfinhackad schalottenlök
- Vinkokta musslor, 2-4 pers
- 1kgblåmusslor med skal
- 2dltorrt, vitt vin
- 1mskschalottenlök
- Musseltartar, 8 pers
- sats(er)vinkokta musslor (se recept) eller en stor burk musslor
- 1mskfinhackad schalottenlök
- 3msksenapsmajonnäs (se recept)
- 1krmsalt
- Till garnering:
- Färsk körvel
Så lagar du
<b>Senapsmajonnäs</b>
Vispa gulor och senap i en bunke eller kör med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt.
<b>Schalottenvinägrett</b>
I Frankrike är det vanligt att man serverar en god rödvinsvinäger med schalottenlök till ostron. Det är mycket att skeda över ostronet.
Gör så här:
Blanda vinäger och lök.
<b>Vinkokta musslor</b>
När man äter musslor som en hel rätt brukar man räkna med 1/2 kilo per person och då räcker detta bara till 2 personer. Om du ska servera det som förrätt eller en skaldjursplateau efteråt räcker det för 4-6 pers.
Gör så här:
1. Skölj musslorna under rinnande kallt vatten. Skrapa dem om så behövs. Kasta öppna musslor som inte sluter sig om du knackar på skalet.
2. Koka upp vin, smör och lök. Lägg i musslorna. Koka häftigt under lock ca 2 min. Rör om och koka ytterligare 3 min tills alla musslor har öppnat sig. Kasta musslor som inte öppnat sig.
3. Häll upp och servera med sked och bröd.
<b>Musseltartar</b>
Servera musseltartaren istället för smör på brödet till ett glas vitt vin före maten. Om du inte gör egen senapsmajonnäs kan du smaksätta köpt majonnäs med dijonsenap.
Gör så här:
1. Ta ur musslorna ur skalen. Täck med plastfolie och kyl dem.
2. Finfördela dem i matberedare eller mixer. Tillsätt schalottenlök, majonnäs och salt.