Skaldjursbuffé

Publicerat:
2016-01-07Tillagningstid:
Ingredienser
Kokta skaldjur
- 125gfärska räkor/person
- 3stnykokta kräftor/person
- ½sthummer/person
- 2msksalt/liter vatten
- dill eller krondill
Kokta blåmusslor
- 1kgfärska blåmusslor med skal
- 2stgula lökar, hackade
- 2klyfta(or)vitlök, pressade
- 3mskolja
- 5dltorrt vitt vin
- 2mskhackad persilja
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
Kokta skaldjur
1. Koka upp vattnet med salt och tillsätt dillen. Det ska vara så mycket vatten att skaldjuren täcks fullständigt. När vattnet stormkokar läggs skaldjuren i, sen får det inte koka igen. Det ska sjuda (ca 95 grader).
Obs: Kräftorna kokas ca 1 minut, hummer på 600 gr ca 7 minuter och en krabba på 800 gr ca 10 minuter.
2. Ta bort dillen, och ersätt med ny. Låt sedan skaldjuren svalna i vattnet, när kallt ställ i kyl. Kräftor kan ligga 1-3 dagar, hummer ska ligga 2 dagar och så även krabba innan den ätes.
3. Servera med majonnäs, aioli, Rhode Island eller vad man nu gillar!
Kokta blåmusslor
1. Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Så även de musslor som är skadade.
2. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg i musslorna, salta och peppra. Tillsätt vinet och koka upp.
3. Koka musslorna på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Ta bort de musslor som inte öppnat sig.
4. Strö över persiljan. Servera genast med gott bröd den avsilade buljongen.