Ingredienser
6portioner
- 200gosaltat smör
- 1literskal av t ex räkor
- 1msktomatpuré
- 1stpalsternacka
- 0,25strotselleri
- 1mskfärsk timjan
- 1dldill
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 2,5dlvitt vin
- vatten
- 4stvitpepparkorn
- 2stlagerblad
Så lagar du
- Skala rotfrukterna och dela ner dem i mindre bitar.
- Bryn smöret i en kastrull. Häll i räkskalen, tomatpurén, rotfrukterna, örterna och löken och låt allt fräsa i ett par minuter.
- Häll på vinet och fyll på med vatten så att innehållet i kastrullen blir täcks av vätska. Låt det koka upp och skumma av fettet. Tillsätt vitpepparen och lagerbladen och låt det sjuda i ytterligare 20-30 minuter. Ställ sedan fonden åt sidan och låt den dra i 30 minuter.
- Sila ner fonden i en kastrull och skumma av smöret från fondens yta.
- Lägg ner smöret i en egen kastrull och låt det koka upp. Förvara det sedan i kylen. Låt fonden koka upp igen, smaka av och låt den eventuellt koka ner mer om det behövs. Kyl därefter ner den snabbt och frys in.