Skaldjursfond

Skaldjursfond.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6portioner

  • 200g
    osaltat smör
  • 1liter
    skal av t ex räkor
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1st
    palsternacka
  • 0,25st
    rotselleri
  • 1msk
    färsk timjan
  • 1dl
    dill
  • 1st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2,5dl
    vitt vin
  • vatten
  • 4st
    vitpepparkorn
  • 2st
    lagerblad

Så lagar du

  1. Skala rotfrukterna och dela ner dem i mindre bitar.
  2. Bryn smöret i en kastrull. Häll i räkskalen, tomatpurén, rotfrukterna, örterna och löken och låt allt fräsa i ett par minuter.
  3. Häll på vinet och fyll på med vatten så att innehållet i kastrullen blir täcks av vätska. Låt det koka upp och skumma av fettet. Tillsätt vitpepparen och lagerbladen och låt det sjuda i ytterligare 20-30 minuter. Ställ sedan fonden åt sidan och låt den dra i 30 minuter.
  4. Sila ner fonden i en kastrull och skumma av smöret från fondens yta.
  5. Lägg ner smöret i en egen kastrull och låt det koka upp. Förvara det sedan i kylen. Låt fonden koka upp igen, smaka av och låt den eventuellt koka ner mer om det behövs. Kyl därefter ner den snabbt och frys in.

Dela det här receptet med dina vänner!