Skånsk äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon

Publicerat:
2017-11-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500grimmat skivat sidfläsk utan svål
- 8ägg
- 4 ½dlvetemjöl
- 2mskströsocker
- 1tsksalt
- 8dlmjölk
- smör till stekning
Rårörda lingon
- 225gfrysta lingon
- 1 ½dlströsocker
Så lagar du
1. Stek sidfläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en fin smak till äggakakan.
2. Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och mjölk till en slät smet. Tillsätt ca 2 msk av stekflottet.
3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Stek på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.
4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek ytterligare 2–3 minuter.
5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.
Rårörda lingon
1. Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur till sockret har löst sig. Rör då och då. Det tar ca en timme.
2. Förvara i en burk i kylen.