Skånsk äpplekaka

Publicerat:
2015-09-24Tillagningstid:
Äppelkompott, honungstekt kavring och syrlig vaniljkräm med brynt smör som smakar himmelskt.
Ingredienser
4portioner
- 6stsvenska äpplen (alice)
- 1dlsocker
- 4skiva(or)kavring
- 4mskhonung
- 2tskkanel
- 3stäggulor
- 1msksocker
- ½mskmaizena
- 3dlgammaldags mjölk
- ½stvaniljstång (urskrapad)
- ½dlbrynt smör
- ½dlgrekisk yoghurt
Så lagar du
1. Kärna ur 6 äpplen och skär i grova bitar. Blanda med 1 dl socker och täck med lock. Baka i microvågsugn tills äpplena är mjuka. Stompa lite försiktigt.
2. Vispa ihop äggula, socker, maizena, vaniljstång, frö och mjölk. Sjud tills första bubblan kommer. Montera med brynt smör och kyl. Blanda med creme fraiche vid servering.
3. Värm stekpannan och tillsätt honung och rivet bröd. Stek till det blir krispigt. Lägg upp på smörpapper och låt svalna. Varva kompott, kanel, vaniljkräm och kavringsmulor i ett vackert glas. Avsluta med kavringsmulor.