Skånsk äpplekaka

Äppelkompott, honungstekt kavring och syrlig vaniljkräm med brynt smör.

Publicerat:

Tillagningstid:

Äppelkompott, honungstekt kavring och syrlig vaniljkräm med brynt smör som smakar himmelskt.

Ingredienser

4portioner

  • 6st
    svenska äpplen (alice)
  • 1dl
    socker
  • 4skiva(or)
    kavring
  • 4msk
    honung
  • 2tsk
    kanel
  • 3st
    äggulor
  • 1msk
    socker
  • ½msk
    maizena
  • 3dl
    gammaldags mjölk
  • ½st
    vaniljstång (urskrapad)
  • ½dl
    brynt smör
  • ½dl
    grekisk yoghurt

Så lagar du

1. Kärna ur 6 äpplen och skär i grova bitar. Blanda med 1 dl socker och täck med lock. Baka i microvågsugn tills äpplena är mjuka. Stompa lite försiktigt.

2. Vispa ihop äggula, socker, maizena, vaniljstång, frö och mjölk. Sjud tills första bubblan kommer. Montera med brynt smör och kyl. Blanda med creme fraiche vid servering.

3. Värm stekpannan och tillsätt honung och rivet bröd. Stek till det blir krispigt. Lägg upp på smörpapper och låt svalna. Varva kompott, kanel, vaniljkräm och kavringsmulor i ett vackert glas. Avsluta med kavringsmulor.

Dela det här receptet med dina vänner!