Kryddigt älghögrev med varma lingon och björnbär

Publicerat:
2020-09-25Ingredienser
4portioner
Högrev
- 500 ghel bit älg, högrev
- 2mskskirat smör
- 1tskhela kardemummakärnor
- 1tskanisfrön
- 2-3ststjärnanis
- 1tskfänkålfrön
- ½dlhackad blekselleri
- ½stgul lök
- 1mskrökt paprika
- 2dlportvin
- 2mskkalvfond, koncentrat
- 1tskfarinsocker
- 1tsktellicherry svartpeppar
- 1burk(ar)blandade bönor efter tycke och smak
- 2mskmajsstärkelse + 2msk vatten till redning
- 1-2litervatten så det täcker köttet
- kokt potatis eller ris
Varma lingon och björnbär
- 2dlLingon
- 1dlBjörnbär
- 2dlFarinsocker
- 2mskVatten
Serveringsförslag
- kokt potatis eller ris
Så lagar du
Börja med att mortla kardemumma, anisfrön, fänkålsfrön och svartpepparn. På så sätt öppnar du upp mycket smaker och arom och du väcker de eteriska oljorna i kryddorna.
Hacka selleri och lök som sedan skall koka med i grytan hela tiden för att ge smak, det gör ingenting om dom kokar sönder i grytan.
Rubba in köttet tillsammans med saltet och låt vila i 10-15 minuter, detta för att kryddorna och aromerna skall sätta sig i köttet.
Hetta sedan upp en gryta på medeltemperatur och fräs köttet, sellerin och löken i det skirade smöret. Ha inte för hög temperatur för då kommer du att bränna kryddorna och förlora alla smakämnen. Vänd köttet och se till att du fått en krispig yta.
Slå på portvinet och låt det koka in i köttet på medeltemperatur. Använd ett lock och vänd köttet då och då. Täck köttet med vatten och slå på den rökta paprikan och kalvfonden. Koka upp och red med majsstärkelsen. Låt det småkoka eller sjuda försiktigt i 3-4 timmar tills du i princip kan mosa köttet med en gaffel.
Tillsätt bönorna och koka upp tills dom blivit genomvarma.
Varma lingon
Värm allt tillsammans utan att koka. Det är klart så sockret smärt och bären är genomvarma.