Små betor och morötter med rapsmajonnäs, valnötter och brynt smör
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 6stsmå rödbetor
- 6stsmå gulbetor
- 12stsmå morötter med blast
- 1dlvalnötter
- 2mskvitt bröd skuret i små tärningar (5x5 mm)
- 125gsmör
rapsmajonnäs:
- 1stäggula
- 2tsksenap
- 1tskvinäger
- 1dlkallpressad rapsolja
- salt
- blomsterkrasse och gurkörtsblommor till garnering (eller vanlig krasse)
Så lagar du
Koka alla grönsaker, utom 1 st gulbeta, i lätt saltat vatten så att dom är mjuka men med kärna!
Skala grönsakerna och dela betorna på längden. Lägg till sidan så länge.
Bryn smöret i en kastrull på svag värme tills det blir gyllenbrunt. Det skall ta ca 15-20 minuter, annars är temperaturen för hög och den nötiga smaken hinner inte utvecklas.
Stek sedan brödtärningarna i smöret och lägg till sist ner valnötterna.
Till majonnäsen - blanda samman äggula, senap, vinäger och en nypa salt. Tillsätt rapsoljan under kraftig vispning.
Så här långt kan man faktiskt förbereda dagen innan det skall serveras!
Värm försiktigt upp grönsakerna innan servering och servera dom med ett par klickar av majonnäsen och det varma smöret med valnötter och knaperstekt bröd.
Garnera gärna med lite blad från morötterna och betorna samt blomsterkrasse.