Små betor och morötter med rapsmajonnäs, valnötter och brynt smör

Ingredienser

4portioner

  • 6st
    små rödbetor
  • 6st
    små gulbetor
  • 12st
    små morötter med blast
  • 1dl
    valnötter
  • 2msk
    vitt bröd skuret i små tärningar (5x5 mm)
  • 125g
    smör

rapsmajonnäs:

  • 1st
    äggula
  • 2tsk
    senap
  • 1tsk
    vinäger
  • 1dl
    kallpressad rapsolja
  • salt
  • blomsterkrasse och gurkörtsblommor till garnering (eller vanlig krasse)

Så lagar du

Koka alla grönsaker, utom 1 st gulbeta, i lätt saltat vatten så att dom är mjuka men med kärna!

Skala grönsakerna och dela betorna på längden. Lägg till sidan så länge.

Bryn smöret i en kastrull på svag värme tills det blir gyllenbrunt. Det skall ta ca 15-20 minuter, annars är temperaturen för hög och den nötiga smaken hinner inte utvecklas.

Stek sedan brödtärningarna i smöret och lägg till sist ner valnötterna.

Till majonnäsen - blanda samman äggula, senap, vinäger och en nypa salt. Tillsätt rapsoljan under kraftig vispning.

Så här långt kan man faktiskt förbereda dagen innan det skall serveras!

Värm försiktigt upp grönsakerna innan servering och servera dom med ett par klickar av majonnäsen och det varma smöret med valnötter och knaperstekt bröd.

Garnera gärna med lite blad från morötterna och betorna samt blomsterkrasse.

Dela det här receptet med dina vänner!