Små langos

Publicerat:
2017-04-28Tillagningstid:
Ingredienser
Deg
- 2-3stkokta mjöliga potatisar
- 2dlmjölk
- 12gjäst
- 2tskflorsocker
- 3½dlvetemjöl + 1 dl knådning
- 1¼tsksalt
- ½literolja
Tillbehör
- löjrom
- rödlök, finhackad
- lagrad ost
- handskalade räkor
- citron i skivor
- crème fraiche
- dill, finhackad
Så lagar du
1. Värm mjölken fingervarm i en kastrull, tillsätt jästen och sockret och blanda väl.
2. Häll mjöl och salt i en bunke, riv potatisen fint eller använd en potatispress. Blanda allt ordentligt tills det ser ut som en ”smuldeg”.
3. Häll i mjölken och rör ihop. Lägg degen på ett mjölat bord och knåda degen slät men inte alltför fast. Lägg tillbaka degen i skålen täck den med en kökshandduk. Låt den jäsa i 45-60 minuter.
4. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en kastrull eller en djup stekpanna. Dela degen i fyra stora delar, baka ut till en stor pizza, lagom tjock. Använd gärna en rund form, ca 10 cm i diameter, och stansa ut små ”minipizzor”. Du kan alltid ändra formen till mer ”traditionell” langos genom att dra lite i dem så dem blir mer ovala.
5. Fritera langos gyllenbruna i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper
6. Servera langosen med olika toppingar. Smak 1: Crème fraiche, rödlök, lagrad ost, löjrom, dill. Smak 2: Crème fraiche, räkor, löjrom, gräslök.