Små langos

Små langos

Publicerat:

Tillagningstid:

Ungerskt, friterat, klassiskt. Men i mindre format passar rätten utmärkt på en buffé. Men lite löjrom och andra goda tillbehör blir det dessutom lyxigt värre! Receptet räcker till 25 små langos.

Ingredienser

Deg

  • 2-3st
    kokta mjöliga potatisar
  • 2dl
    mjölk
  • 12g
    jäst
  • 2tsk
    florsocker
  • dl
    vetemjöl + 1 dl knådning
  • tsk
    salt
  • ½liter
    olja

Tillbehör

  • löjrom
  • rödlök, finhackad
  • lagrad ost
  • handskalade räkor
  • citron i skivor
  • crème fraiche
  • dill, finhackad

Så lagar du

1. Värm mjölken fingervarm i en kastrull, tillsätt jästen och sockret och blanda väl.

2. Häll mjöl och salt i en bunke, riv potatisen fint eller använd en potatispress. Blanda allt ordentligt tills det ser ut som en ”smuldeg”.

3. Häll i mjölken och rör ihop. Lägg degen på ett mjölat bord och knåda degen slät men inte alltför fast. Lägg tillbaka degen i skålen täck den med en kökshandduk. Låt den jäsa i 45-60 minuter.

4. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en kastrull eller en djup stekpanna. Dela degen i fyra stora delar, baka ut till en stor pizza, lagom tjock. Använd gärna en rund form, ca 10 cm i diameter, och stansa ut små ”minipizzor”. Du kan alltid ändra formen till mer ”traditionell” langos genom att dra lite i dem så dem blir mer ovala.

5. Fritera langos gyllenbruna i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper

6. Servera langosen med olika toppingar. Smak 1: Crème fraiche, rödlök, lagrad ost, löjrom, dill. Smak 2: Crème fraiche, räkor, löjrom, gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!