Småländska kroppkakor
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 7-10stmedelstora potatisar
- 1stägg
- 1tsksalt
- 2-3dlvetemjöl
- 2hgrimmat fläsk
- 2hgrökt fläsk
- stött kryddpeppar
- smör
Så lagar du
Koka potatisen och låt svalna ordentligt.
Mosa/pressa potatisen, rör ner ägget, saltet och vetemjölet till en kladdfri konsistens. Ta lite extra vetemjöl om så krävs för att smeten ska bli kladdfri.
Såväl det rimmade som rökta fläsket skärs i 1 cm stora tärningar. Lägg tärningarna i stekpannan och fräs till ordentligt. Under stekningen kan man krydda med lite kryddpeppar.
När ingredienserna fått svalna ordentligt, ta en stor kastrull, fyll med 3-4 liter vattenoch salta ungefär som till kokpotatis, och låt koka upp.
Medan vattnet kokar upp så rullar man potatisdegen till bollar, ungefär stora som en bandyboll. Gör ett stort hål i bollarna och fyll med det stekta fläsket, försegla sedan knytena.
När all deg och allt fläsk är slut så lägger man knytena i det kokande vattnet. Där får de koka tills de stiger till ytan. Serveras tillsammans med skirat smör och mer kryddpeppar.
Harry Wester
(Detta är ett tittarrecept, inte provlagat av redaktionen)