Smördegsbakade äppelknyten med vaniljsås

Smördegsbakade äppelknyten med vaniljsås

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6portioner

Blixtsmördeg

  • 200g
    smör (normalsaltat)
  • 200g
    vetemjöl
  • 100g
    vatten (1 dl)

Äppel- och mandelfyllning

  • 2st
    äpplen (mellanstora)
  • 2msk
    socker
  • 2msk
    ljust muscovadosocker
  • 2tsk
    malen kanel
  • 1msk
    maizena
  • 100g
    mandelmassa
  • 1st
    ägg (till pensling)
  • mandelspån till dekor

Vaniljsås

  • 100g
    mjölk (1 dl)
  • 200g
    grädde (2 dl)
  • ½st
    vaniljstång
  • 3st
    äggulor
  • 45g
    socker (½ dl)

Så lagar du

1. Smördeg: Blanda kallt smör och mjöl till en smulig konsistens i maskin med krok. Tillsätt kallt vatten och blanda långsamt och kort. Degen ska nästan kännas för lite blandad, det är bara bra om den har små smörklimpar. Låt vila i kyl under plast ca 1 timme.

2. Kavla ut degen och vik ett treslag, kavla ut igen och vik ett treslag. Låt vila i kyl under plast 1 timme eller gärna till nästa dag. Kavla ut och vik degen ett treslag. Kavla ut till önskad tjocklek och klar att använda. Degen går bra att frysa väl plastad och tina långsamt i kyl.

3. Äppel- och mandelfyllning: Blanda socker, muscovadosocker, socker, kanel och maizena. Skala och skär äpplena i små kuber. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Blanda alla ingredienser och fyll smördegsknyten. Pensla med äggvita för att limma ihop kanterna. Pensla smördegsknyterna med ägg och strö på mandelspån. Baka i 200 grader i ca 15-20 min.

4. Vaniljsås: Skrapa ur vaniljstången och koka upp den med mjölk, grädde och socker. Vispa upp äggulorna lätt, slå vätskan över gulorna under ständig vispning. Slå tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning till 83 grader. Häll över till en ny bunke och kyl. Sila innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!