Smördegspaj med lammfärs och paprika

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6 - 8portioner
1 rulle kyld smördeg, 250 g
- 1stägg
Fyllning:
- 400 glammfärs
- 1mskolivolja
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 1msktomatpuré
- 6stsardellfiléer
- 2dltorrt vitt vin
- 1tsksalt
- 1 1/2tsktimjan
- 2krmnymald svartpeppar
- 1ststor eller 2 små paprikor
- 100 gcocktailtomater
- 150 gfetaost
basilikablad
Tillbehör:
Blandad sallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rulla ut smördegen och lyft över plattan med papperet till en plåt. Markera med en kniv en ram, cirka 2 cm från kanten, skär inte igenom smördegen. Grädda mitt i ugnen 15 minuter tills pajskalet börjar få lite färg. Ta ut och pensla med uppvispat ägg. Fortsätt grädda ytterligare 5 minuter.
3. Ta ut och tryck försiktigt ner smördegen innanför ramen för att ge plats åt fyllningen.
4. Bryn lammfärsen i olivolja. Finhacka löken och tillsätt den och pressad vitlök, låt fräsa med tills löken är mjuk. Tillsätt tomtpurén och låt den färsa med en kort stund. Hacka sardellerna fint och tillsätt dem samt vin och timjan. Låt sjuda ca 10 minuter under lock. Strimla paprikan och tillsätt den och sjud ytterligare 15 minuter utan lock tills det mesta av vätskan kokat bort. Hit kan förberedas.
5. Inför serveringen: Höj ugnstemperaturen till 225°. Fördela lammfärsen på smördegen innanför ramen. Strö över smulad fetaost och halverade cocktailtomater. Sätt in mitt i ugnen cirka 10 minuter tills pajen är varm. Ta ut och strö över basilikablad. Den är god att servera varm eller ljummen.