Smördegspaj med lammfärs och paprika

Smördegspaj med lammfärs och paprika

Publicerat:

Ingredienser

6 - 8portioner

1 rulle kyld smördeg, 250 g

  • 1st
    ägg

Fyllning:

  • 400 g
    lammfärs
  • 1msk
    olivolja
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    tomatpuré
  • 6st
    sardellfiléer
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • 1tsk
    salt
  • 1 1/2tsk
    timjan
  • 2krm
    nymald svartpeppar
  • 1st
    stor eller 2 små paprikor
  • 100 g
    cocktailtomater
  • 150 g
    fetaost

basilikablad

    Tillbehör:

      Blandad sallad

        Så lagar du

        1. Sätt ugnen på 200°.

        2. Rulla ut smördegen och lyft över plattan med papperet till en plåt. Markera med en kniv en ram, cirka 2 cm från kanten, skär inte igenom smördegen. Grädda mitt i ugnen 15 minuter tills pajskalet börjar få lite färg. Ta ut och pensla med uppvispat ägg. Fortsätt grädda ytterligare 5 minuter.

        3. Ta ut och tryck försiktigt ner smördegen innanför ramen för att ge plats åt fyllningen.

        4. Bryn lammfärsen i olivolja. Finhacka löken och tillsätt den och pressad vitlök, låt fräsa med tills löken är mjuk. Tillsätt tomtpurén och låt den färsa med en kort stund. Hacka sardellerna fint och tillsätt dem samt vin och timjan. Låt sjuda ca 10 minuter under lock. Strimla paprikan och tillsätt den och sjud ytterligare 15 minuter utan lock tills det mesta av vätskan kokat bort. Hit kan förberedas.

        5. Inför serveringen: Höj ugnstemperaturen till 225°. Fördela lammfärsen på smördegen innanför ramen. Strö över smulad fetaost och halverade cocktailtomater. Sätt in mitt i ugnen cirka 10 minuter tills pajen är varm. Ta ut och strö över basilikablad. Den är god att servera varm eller ljummen.

        Dela det här receptet med dina vänner!