Smördegspaj med sparris och lax

Smördegspaj med sparris och lax

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1st
    kyld smördegsrulle, 250 g
  • 1 + 2 st
    ägg
  • 500 g
    grön sparris
  • 200g
    skivad kallrökt lax
  • 200 g
    naturell färskost light (12%)
  • 1dl
    hackad dill
  • 1dl
    fint skuren gräslök
  • 2krm
    salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 1påse(ar)
    blandad sallad
  • 250g
    cocktailtomater
  • 1st
    fänkål
  • citronklyftor

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Markera med en kniv en ram, ca 2 cm från kanten, men skär inte igenom smördegen. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda ca 10 minuter tills degen börjar få fin färg.

3. Vispa samman 2 ägg, färskost, dill och gräslök med 2 krm salt och lite nymald vitpeppar. Skär bort nedersta delen av sparrisstjälkarna. Olja sparrisstjälkarna lätt.

4. Tryck lätt till den halvgräddade smördegen innanför ramen för att ge plats åt fyllningen. Lägg på laxskivorna och fördela fyllningen över och lägg sedan på den oljade sparrisen. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter tills fyllningen stannat. Servera med en blandad sallad gärna med tunt skuren fänkål.

Dela det här receptet med dina vänner!