Smörgås med tomat- och baconsylt

Smörgås

Publicerat:

Tillagningstid:

En väldigt spännande smörgås som är perfekt till den lyxigare brunchen.

Ingredienser

2portioner

  • 500g
    mogna plommontomater
  • 100g
    bacon
  • 1st
    liten rödlök
  • 2st
    vitlöksklyfter
  • 1msk
    olivolja
  • ½dl
    lönnsirap
  • ½dl
    muscovadosocker
  • ½msk
    worcestershiresås
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • cayennepeppar
  • salt

Smörgås

  • 2st
    stora skivor gott lantbröd
  • 2st
    stekta ägg
  • 6msk
    tomatsylt (mer/mindre efter smak)
  • 1dl
    surkål
  • ½st
    stor avocado (skalad och skivad)

Så lagar du

Rostad tomat-baconsylt

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Tvätta och skär tomaterna på hälften (i fyra delar om de är riktigt stora).

3. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Krydda tomaterna med salt, peppar och olivolja. Grädda i ca 1,5 h, tills tomaterna har krympt till och fått lite färg (karameliserats).

4. Skär baconet i riktigt små bitar. Finhacka lök och vitlök.

5. Stek baconet riktigt knaprigt (börjande med en kall panna), lägg åt sidan och häll i olivolja och sautera löken och vitlöken, tills de mjuknat, i ca 8 minuter. 

6. Lägg i baconet, tomaterna och resten av ingredienserna, förutom salt och cayennepeppar.

7. Låt småkoka utan lock i ca 20-30 minuter, tills blandingen har fått en konsistens av sylt.

8. Smaka av med salt och cayennepeppar. Tillsätt mera vinäger i fall de behövs.

9. Låt sylten svalna (den smakar bäst följande dag).

10. Förvara i en ren och tät glasburk i kylskåpet. Sylten håller i ca 2 veckor, längre i fall du slopar baconet.

 

Smörgåsar (2 st.)

1. Skär skivor av lantbrödet och rosta dem.

2. Stek äggen enligt eget behag.

3. Smörja brödskivorna med smör, tomatsylt, lägg på av surkål och avocado, smaksätt med en nypa salt .

4. Lägg på det stekta ägget och njut.

Dela det här receptet med dina vänner!