Smörgås med tomat- och baconsylt

Publicerat:
2016-02-24Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
- 500gmogna plommontomater
- 100gbacon
- 1stliten rödlök
- 2stvitlöksklyfter
- 1mskolivolja
- ½dllönnsirap
- ½dlmuscovadosocker
- ½mskworcestershiresås
- 1mskrödvinsvinäger
- cayennepeppar
- salt
Smörgås
- 2ststora skivor gott lantbröd
- 2ststekta ägg
- 6msktomatsylt (mer/mindre efter smak)
- 1dlsurkål
- ½ststor avocado (skalad och skivad)
Så lagar du
Rostad tomat-baconsylt
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Tvätta och skär tomaterna på hälften (i fyra delar om de är riktigt stora).
3. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Krydda tomaterna med salt, peppar och olivolja. Grädda i ca 1,5 h, tills tomaterna har krympt till och fått lite färg (karameliserats).
4. Skär baconet i riktigt små bitar. Finhacka lök och vitlök.
5. Stek baconet riktigt knaprigt (börjande med en kall panna), lägg åt sidan och häll i olivolja och sautera löken och vitlöken, tills de mjuknat, i ca 8 minuter.
6. Lägg i baconet, tomaterna och resten av ingredienserna, förutom salt och cayennepeppar.
7. Låt småkoka utan lock i ca 20-30 minuter, tills blandingen har fått en konsistens av sylt.
8. Smaka av med salt och cayennepeppar. Tillsätt mera vinäger i fall de behövs.
9. Låt sylten svalna (den smakar bäst följande dag).
10. Förvara i en ren och tät glasburk i kylskåpet. Sylten håller i ca 2 veckor, längre i fall du slopar baconet.
Smörgåsar (2 st.)
1. Skär skivor av lantbrödet och rosta dem.
2. Stek äggen enligt eget behag.
3. Smörja brödskivorna med smör, tomatsylt, lägg på av surkål och avocado, smaksätt med en nypa salt .
4. Lägg på det stekta ägget och njut.