Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta med räkor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smörgåstårta är en klassiker på många bord i bjudningstider. Här en med skageninspirerad smak.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 15skiva(or)
    vitt bröd
  • 50g
    smör

Fyllning 1

  • 3
    avokados
  • 2msk
    citron, pressad
  • 2msk
    finhackad gräslök
  • 3msk
    crème fraiche
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 1kg
    räkor med skal
  • 3
    ägg, hårdkokta
  • ½dl
    majonnäs
  • 1dl
    crème fraiche
  • 2tsk
    dijonsenap
  • rivet skal av 1 citron
  • 1dl
    dill, finhackad
  • salt
  • peppar

Dekorering

  • 2dl
    crème fraiche
  • 200g
    färskost
  • rivet skal av ½ citron
  • 50g
    löjrom
  • ½
    gurka, finhackad
  • ½
    rödlök, finhackad
  • 1dl
    finhackad dill
  • ½
    citron i tunna skivor
  • 1ask(ar)
    ärtskott

Så lagar du

Fyllning 1

1. Mosa avocadoköttet och blanda till en jämn smet med crème fraichen.

2. Rör ned den finhackade gräslöken och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning 2

1. Koka äggen cirka åtta minuter. Låt svalna, skala och finhacka.

2. Skala räkorna och grovhacka. Blanda med creme fraiche, majonnäs, dill, citronskal och senap. Smaka av med salt och peppar.

Montering och dekorering

1. Kantskär brödet och lägg ut tre skivor i rad på ett avlångt fat eller bricka.

2. Bred med smör och sedan med avocadokräm och lägg på tre brödskivor. Bred med smör och sedan ett lager med räkröra, lägg på tre skivor.

3. Bred med smör och sedan med avocadokräm och lägg på tre brödskivor.

4. Bred med smör och ett sista lager räkröra och toppa med tre brödskivor.

5. Blanda crème fraiche med färskost och rivet citronskal till en kräm. Bred runt kanterna och toppen på smörgåstårtan så att den är helt täckt med krämen.

6. Garnera med finhackad gurka, löjrom, finhackad rödlök, tunnskurna citronskivor och dill. Fäst ärtskott runt kanterna.

Dryckestips

Mousserande:
Pierre Peters Cuvée de Réserve, Frankrike
Nr 7350, 349 kronor

Estelado Rosé Sparkling Wine, Chile
Nr 7475, 99 kronor

Vitt vin:
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2015, Frankrike
Nr 2295, 99 kronor

Rosé:
Ecologica La Pluma Rosé 2016, Spanien
Nr 2197, 89 kronor

Öl:
Nils Oscar God Lager, Sverige
Nr 1305, 20:90 (33 cl)

Alkoholfritt

Mousserande:
Arc-en-Ciel 2015, Frankrike
Nr 1932, 53 kronor

Öl:
Störtebeker 1402, Tyskland
Nr 1900, 12:90 (33 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!