Smörgåstårta med räkor och lax

Publicerat:
2015-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Små smörgåstårtor
- 18ststora vita brödskivor (rostbröd)
- 3sthårdkokta ägg
- 2burk(ar)räkor i lake
- 1dlmajonnäs
- 3dlcreme fraiche
- 4msknaturell färskost
- ½dlhackad dill
- 1msksaft av pressad citron
Förslag till garnering
- 100grökt lax i skivor
- 2dlhandplockade räkor
- 1stkokt ägg
- 50gröd stenbitsrom eller löjrom
- 1stcitron
- dillkvistar
- cocktailtomater
- granatäppelkärnor
Så lagar du
1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg varav ett ägg kan hackas och sparas till garnerinen).
2. Blanda i majonnäs, creme fraiche, färskost och citron samt rör ihop till en röra. Spara lite till kanterna, och blanda resten med räkorna och äggen.
3. Hacka lite dill och blanda i räkröran.
Tips: Det är också gott att hacka gravad lax och blanda i en röra. Gör då på samma sätt som räkröran men ersätt räkorna. Rörorna passar också bra ihop och båda kan användas i samma smörgåstårta!
4. Förbered garneringen: handplocka räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomaterna, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i sex bitar.
Montering
1. Fördela sex vitt bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rund på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
2. Bred ut hälften av räkfyllningen på första lagret bröd.
3. Lägg på nästa lager bröd. Halvera gärna några av bröden så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp. Bred därefter ut resten av räkfyllningen.
4. Täck med ett tredje lager bröd.
5. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.
6. Hacka persilja och rulla fast längs kanterna. Strö över hackat ägg över tårtan.
7. Fördela 12 bitar lax i tre rader med fyra laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.
8. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med sex små dillkvistar och sex klickar rom. Garneringen går att variera, tex med granatäppelkärnor.