Smörgåstårtsbakelser med varmrökt lax

Publicerat:
2021-03-23Tillagningstid:
Det finns en ”air” av hatkärlek runt smörgåstårtan som serverades på alla kalas när jag växte upp. Jag har valt att gå på linjen ”less is more” och gör en ganska elegant och enkel bakelse med varmrökt lax.
Ingredienser
4 - 5portioner
- 12-15skiva(or)levainbröd eller formfranska
Laxröra
- 350gvarmrökt lax
- 100gfärskost naturell
- 1dlcréme fraiche
- 0,5dlmajonnäs (gärna hemmagjord)
- 2mskhackad gräslök
- rivet citronskal från1 citron
- efter smaksalt och svartpeppar
Garnering
- 1dlcréme fraiche
- 1stgurka
- 50gmachesallad
- 6-8stvaktelägg
- 2mskforellrom
- 2-3strädisor
- snabbpicklad rödlök
Så lagar du
- Skär rundlar ur formbrödsskivorna med ett järn eller ett glas, cirka 7 centimeter i diameter.
- Mosa laxen med en gaffel. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt, svartpeppar och citron.
- Koka vaktelägg i 3- 4 minuter, lägg i kallt vatten.
- Stapla 3 skivor bröd på höjden med fyllning mellan skivorna. Täck bakelsen med creme fraiche med hjälp av en spatel eller bordskniv.
- Hyvla gurkan på längden med en mandolin eller potatisskalare. Lägg gärna att torka på hushållspapper. Hyvla även rädisor tunt.
- Vira gurkremsorna runt bakelsen. Dekorera bakelserna med halverade ägg, forellrom, rädisor, picklad rödlök och sallad.
Tips
Receptet går även att göra som en vanlig, stor smörgåstårta.