Smöriga bondbönor, svartrötter, kantareller och karamellpop

Publicerat:
2020-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 300gbondbönor
- 100gsvartrötter
- 50gsmör
- 100gkantareller
- 50gchiafrön
- 50gpumpakärnor
- 50gpsylliumfrön
- 50gpekannötter
- 2mskpopping candy (finns på nätet eller i livsmedelsbutiker)
- 2krmsalt
- ätbara blommor, att garnera med
Så lagar du
1. Dela på svampen och lägg dem på saltsten i 10 minuter.
2. Lägg saltstenen på en plåt med en silikonmatta eller ett bakplåtspapper och sätt in den i ugnen på 175 grader.
3. Pilla upp bönskidan och ta ut bönorna. Koka upp vattnet med salt och koka bönorna i 8-10 minuter på medeltemperatur.
4. Sila av bönorna i ett durkslag och lägg dem i en skål med vatten och is.
5. Tvätta och skala svartrötterna, men spara skalet för eventuellt fritering. Koka dem i samma vatten som du kokade bönorna i 4-5 minuter. Lägg sedan i isvatten.
6. Nu ska du bara skala bort den sista tunna skalet eller hinnan till de härliga, gröna bondbönorna. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna.
7. Hacka, mixa eller mortla fröna, kärnorna och nötterna.
8. Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna, salta, och rosta dem på medeltemperatur.
9. Smält smöret i en sauteuse. Fräs kantarellerna tillsammans med bönorna och de kokta svartrötterna i några minuter. Salta och peppra.
10. Koka upp vatten och blanchera svartrotsbladen hastigt. Lägg upp de på saltstenen i 30 sekunder.
11. Lägg svartrotsbladen på en bricka. Lägg över de rostade fröna, sedan bönorna, svartroten och kantarellerna. Ringla över balsamisco. Garnera med popping candy, ätbara blommor, skum och ev. sommartryffel.
Skum
1 dl kokosmjölk
1 ½ g lecitin
1 dl vatten
2 krm salt
Blanda ingredienserna i en bunke. Mixa med stavmixer eller använd en skummaskin.
Läs mer om skum i receptet Kålrotscappuccino med blast och rökt sidfläsk.