Smörstekt abborrfilé med basilikasås

Publicerat:
2021-04-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600gabborrfilé eller gösfilé, eller annan sort
- 2tsksalt
- ca ½dlvetemjöl
- smör till stekning
Basilikasås
- 1kruk(or)basilika
- 1dlmajonnäs
- 3dlgräddfil
- 1litet knippe gräslök, 25 g
- salt och lite nymald peppar
Ljumma primörer
- ¾kgsmå potatisar, gärna färskpotatis
- 1bunt grön sparris, 250 g
- 1knippe rädisor
- salt
- citronklyftor
Så lagar du
- Byxa filéerna, skär alltså bort benraden i övre delen på filéerna. Salta dem runt om.
- Borsta potatisen väl och koka den i saltat vatten.
- Bryt eller skär bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Skär stjälkarna i bitar, 3–4 cm. Lägg ner och låt koka med potatisarna eller i en separat kastrull 2–3 minuter.
- Ansa och halvera rädisorna och låt dem koka med ca ½ minut.
- Häll av vattnet. Strö gärna över lite flingsalt.
- Gör basilikasåsen: Mixa basilikabladen, tillsätt majonnäsen och mixa samman. Rör ner gräddfilen och gräslöken, Smaka av med salt och lite peppar.
- Vänd fiskfiléerna i vetemjöl. Hetta upp smöret och stek fisken någon minut på varje sida tills de får fin gyllene färg.
- Servera den nystekta fisken med de ljumma primörerna och basilikasåsen. Servera gärna med citronklyftor.