Smörstekt abborrfilé med basilikasås

Smörstekt abborrfilé med basilikasås

Publicerat:

Tillagningstid:

Abborrfilé med en ljuvligt god sås med basilika och gräslök serveras med fräscha primörer.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    abborrfilé eller gösfilé, eller annan sort
  • 2tsk
    salt
  • ca ½dl
    vetemjöl
  • smör till stekning

Basilikasås

  • 1kruk(or)
    basilika
  • 1dl
    majonnäs
  • 3dl
    gräddfil
  • 1
    litet knippe gräslök, 25 g
  • salt och lite nymald peppar

Ljumma primörer

  • ¾kg
    små potatisar, gärna färskpotatis
  • 1
    bunt grön sparris, 250 g
  • 1
    knippe rädisor
  • salt
  • citronklyftor

Så lagar du

  1. Byxa filéerna, skär alltså bort benraden i övre delen på filéerna. Salta dem runt om.
  2. Borsta potatisen väl och koka den i saltat vatten.
  3. Bryt eller skär bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Skär stjälkarna i bitar, 3–4 cm. Lägg ner och låt koka med potatisarna eller i en separat kastrull 2–3 minuter.
  4. Ansa och halvera rädisorna och låt dem koka med ca ½ minut.
  5. Häll av vattnet. Strö gärna över lite flingsalt.
  6. Gör basilikasåsen: Mixa basilikabladen, tillsätt majonnäsen och mixa samman. Rör ner gräddfilen och gräslöken, Smaka av med salt och lite peppar.
  7. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl. Hetta upp smöret och stek fisken någon minut på varje sida tills de får fin gyllene färg.
  8. Servera den nystekta fisken med de ljumma primörerna och basilikasåsen. Servera gärna med citronklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!