Smörstekt lax med smörsås och friterad potatis

Publicerat:
2016-05-23Tillagningstid:
Laxen serveras med en magisk sås av smör och vitt vin.
Ingredienser
4portioner
- 4stlaxfiléer à 150 g
- 500gmjölig potatis
- olja till fritering
Smörsås
- 1dlvitt vin
- 1mskvitvinsvinäger
- 2mskfinhackad schalottenlök
- 250gsmör, rumsvarmt och delat i tärningar
- salt
Så lagar du
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt svalna helt. Skala och bryt isär dem för hand. Hetta upp olja till 170° och fritera potatisen gyllenbrun.
2. Koka ihop vin, vinäger och lök. Låt småputtra tills 3 matskedar av vätskan är kvar. Se till att du har låg värme på spisen och vispa i smörtärningarna. Smaka av med salt. Håll såsen varm tills det är dags för servering. Viktigt att den inte börjar koka för då kommer såsen att skära sig.
3. Salta och peppra laxen och stek 2-3 min på varje sida.