Smörstekt pilgrimsmussla med sötpotatiskräm

Publicerat:
2019-02-14Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 400gpilgrimsmusslor
- smör och rapsolja till stekning
- salt och svartpeppar
- 1blodapelsin
- ca 3mskpicklad kålrabbi
- ½dlsmetana
- 50gforellrom
Svartkålschips
- 200gsvartkål eller grönkål
- 1mskolivolja
- ½tskflingsalt
- ½tskchiliflakes
Sötpotatiskräm
- ca 400gsötpotatis, ungefär 1 st
- 1msksmör
- 1dlvispgrädde
- 1nypa(or)salt
- 1nypa(or)chiliflakes
Brynt hasselnötssmör
- 150gsmör
- 1tsksoja
- 1dlhasselnötter, rostade och hackade
Så lagar du
Svartkålschips
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Skär bort stammen på grönkålen och skär bladen i stora bitar.
3. Skölj bladen, lägg dem på en handduk och torka bort vattnet ordentligt. Du kan också använda en salladsslunga.
4. Lägg grönkålsbladen i en bunke och tillsätt olja, salt och chiliflakes. Massera grönkålen ordenligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Se till att kålen ligger i ett lager och inte överlappar.
5. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills kålen är torr och krispig.
Sötpotatiskräm
1. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Skala och skär potatisarna i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 25 minuter tills de är mjuka.
2. Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret. Hetta upp grädden och mixa i tills du har en krämig konsistens. Smaka av med salt och lite chili och håll varmt.
Apelsin
Skär bort skalet från apelsinen och se till att allt det vita skärs bort. Filea apelsinen genom att lossa fruktköttet med en liten vass skalkniv.
Smöret
Lägg smöret i en liten kastrull. Hetta upp smöret tills det skummar och får fin gyllenbrun färg. Ställ åt sidan. Häll i nötter och soja och rör om.
Pilgrimsmusslor
1. Salta och peppra musslorna.
2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och halstra pilgrimsmusslorna hastigt på ena sidan. Lägg i en klick smör och fortsätt steka lite till, vänd och stek på andra sidan i cirka 1 minut. Ös gärna med smör. Lägg upp på ett fat.
Montering
Klicka eller spritsa sötpotatiskräm på tallrikarna, toppa med de nystekta pilgrimsmusslorna. Ös med hasselnötssmör och garnera med apelsin, kålrabbi, smetana, forellrom och svartkålschips.
Tips
Du kan ersätta blodapelsinen med 2 clementiner.