Smörstekt sötpotatis med mandelkräm

Ingredienser
4portioner
Mandelkräm
- 1dlsötmandel, skalad
- 1äggula
- 2dlsolrosolja
- 2-3mskvatten
- salt
Smörstekt sötpotatis
- 400gsötpotatis
- 100gsmör
- salt
- 12luftlökar eller pärllök, små
- 2mskvitvinsvinäger
- 4skiva(or)lardo
- 2tskblå vallmofrön
- massor av ätliga blommor med sting i t ex senapsblomma (sarepta), strandkrassing, ramslök och blomsterkrasse
Så lagar du
Mandelkräm
1. Rosta mandeln i en stekpanna eller i ugn (160 grader i ca 12 minuter) tills de har fått fin färg. Lägg mandeln i ett högt glas och mixa till en slät kräm med hjälp av en stavmixer tillsammans med oljan.
2. I ett nytt glas vispa samman äggula och vatten med hjälp av stavmixer. Tillsätt mandelkrämen sakta i en jämn stråle tills du har en tjock och fin kräm. Tillsätt eventuellt mer vatten om krämen blir för tjock. Salta efter smak.
Smörstekt sötpotatis
1. Tvätta och dela sötpotatisen i fyra lika stora delar. Stek sötpotatisen i smöret på medelhög värme tillsammans med lite salt. Ös potatisen konstant med smöret så att den blir brynt runt omkring, ca 10-15 minuter. Den skall bli mjuk med en liten kärna i mitten.
2. Ta upp sötpotatisen ur pannan och lägg på ett fat eller tallrik. Lägg på lardon och strö över vallmofrö.
3. Värm upp löken försiktigt i smöret, ca 3 minuter. Tillsätt vinäger och låt koka in ca 30 sekunder. Salta efter smak.
4. Lägg upp sötpotatisen på tallrikar tillsammans med mandelkräm, lök och garnera därefter rikligt med blommor.