Smulpaj med bakade äpplen

Publicerat:
2015-09-18Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Smultopping (crumble)
- 1dlhavregryn (35g)
- 2mskvetemjöl (20g)
- 2mskfullkornsvetemjöl (15g)
- 2msksocker (20g)
- ½tsksalt (3g)
- 1tskbakpulver (5g)
- 35gsmör (delad i mindre bitar)
Äppelfyllning
- 4stmatiga äpplen (400g)
- 2msksocker
- 1tskkanel
Vaniljsås (creme anglais), 3 portioner
- 3dlgrädde
- 1stskrapad vaniljstång
- 3stäggulor
- 50gsocker
- 10gsmör
Så lagar du
Pajen
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Gör din smultopping genom att nypa ihop smör, mjöl, socker, bakpulver, salt och havregryn till en smulig massa. Täck massan med plast och ställ i kyl.
3. Skala, kärna ur och skiva äpplena i medelstora skivor. Lägg ut de skivade äpplena i en smord glasform. Strö över kanelen och sockret.
4. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Vaniljsåsen
1. Gör ett uppkok på grädde och vaniljstång.
2. Vispa ihop äggula och socker till en slät smet. Tillsätt grädd/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
3. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills den första bubblan visar sig.
4. Sila krämen och tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Låt krämen svalna och förvara den i kylen tills servering.