Snöägg (oeufs à la neige)

Publicerat:
2017-04-20Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Snöägg
- 100gäggvitor (5 stycken)
- 1tskcitronsaft
- 100gvatten
- 250gsocker
Créme anglaise (vaniljsås)
- ½vaniljstång
- 500ggrädde
- 200gäggulor (5 stycken)
- 100gsocker
Karamell
- 300gsocker
- 100gvatten
Så lagar du
Snöägg
1. Koka upp sockret och vatten till 120 grader. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110-115 grader.
2. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växel när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och tillsätt citronsaften. Låt marängen gå på låg växel tills den blir kall.
3. Fyll vatten (cirka 3 centimeter högt) i en låg kastrull. Börja sjuda vattnet.
4. Skeda upp 4–5 bollar åt gången och låt dem sjuda i vattnet cirka 2 minuter på varje sida. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik med plastfilm.
5. Låt svalna något och servera med créme anglaise och karamell.
Créme anglaise (vaniljsås)
Vaniljsåsen tar tio minuter att bereda och ska kylas i en timme före servering.
1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur märgen.
2. Koka upp grädde och vaniljstång och låt sjuda medan du vispar äggulorna och sockret pösigt i en stor bunke.
3. Vispa ner den heta vaniljgrädden i äggulevispet och blanda noga.
4. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme tills vaniljsåsen tjocknar. Rör om hela tiden och var noga med att det inte kokar.
5. Sila såsen och låt den kallna i kyl. Lyft upp vaniljstången före servering.
Karamell
1. Koka socker och vatten till 150 grader. Låt karamellen svalna något innan du ringlar den över snöäggen.