Sockerkaka med vårbrodd och maskrossirap

Publicerat:
2020-07-01Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Sockerkakan
- 110gsmör
- 1dlvårbrodd (alt. myskmadra)
- 125gvetemjöl
- 225gäggvita
- 250gsocker
Maskrossirap
- 2dlmaskrosblommor eller maskrosblad
- 2dlvatten
- 5dlsocker
- 1stcitron, zesten
Så lagar du
Sockerkakan
1. Bryn smöret försiktigt tillsammans med vårbrodden. Låt svalna.
2. Vispa upp äggvita och socker till ett fast skum (som till en maräng).
3. Blanda den uppvispade äggvitan försiktigt med det brynta smöret, sikta ner mjölet och vänd ihop försiktigt.
4. Smöra och bröda en form med ströbröd och häll sedan ner smeten.
5. Grädda i 175 grader i ca 30–40 minuter (stick i den och kolla så den slutat klibba).
Maskrossirapen
1. Skölj blommorna för att få bort eventuella småkryp.
2. Antingen kan du plocka av alla gula små blad från blommorna och göra honungen på dessa eller så kokar du hela blommorna. Det senare ger en lite beskare honung medan det förra är lite mer jobb.
3. Koka upp blommorna/blombladen i vattnet i en kastrull och låt puttra cirka 20 minuter.
4. Låt dra tills den svalnat innan du silar den genom en sil och häller tillbaka saften i kastrullen.
5. Blanda med sockret, citronzesten och låt koka tills det fått en lagom trögflytande honungsliknande konsistens (112° om du har en termometer, det tar ca 45minuter).
6. När kakan svalnat något, gör små hål och ös den med maskrossirapen.
Tips! Makrossirapen förvaras bäst i burk med tätslutande lock i kylskåp och håller minst 2-3månader. Testa den även till en vällagrad hårdost eller krämig vitmögel