Solbullar

Solbullar

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Nu när hösten är på ingång och mörkret kryper på så tycker jag att vi förlänger sommaren med en klassisk solbulle, men på norska! Skolebrødet är en härligt mjuk vetebulle med vaniljkräm, toppad med glasyr och kokos. En bulle som garanterat sprider sol och glädje bland stora som små!

Ingredienser

15portioner

Vetebullar

  • 300g
    mjölk
  • 30g
    jäst
  • 660g
    starkt mjöl
  • 110g
    socker
  • 10g
    malen kardemumma
  • 5g
    salt
  • 1st
    ägg
  • 120g
    smör

Vaniljkräm

  • 500g
    mjölk
  • 1st
    vaniljstång
  • 125g
    socker
  • 120g
    äggula
  • 40g
    majsstärkelse
  • 25g
    smör

Sockerlag

  • 200g
    socker
  • 200g
    vatten

Vit glasyr

  • 240g
    florsocker
  • 80g
    vatten
  • 10g
    citronsaft

Topping

  • efter smak
    kokos

Så lagar du

Vetebullar

  1. Blanda alla ingredienser (utom smöret) till en deg (9 min på medelfart i en blandare).
  2. Tillsätt smöret och kör 3 min till eller tills smöret är väl blandat i degen. Degen skall vara glansig och elastisk.
  3. Kubba degen till 80g bitar och rundriv (forma till en boll).
  4. Sätt in en långpanna med uppkokat vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt egna jässkåp.
  5. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.
  6. Gör en grop i bullen och fyll den med vaniljkrämen.
  7. Pensla bullarna med äggstrykning (lika delar äggula som vatten).
  8. Grädda bullarna på 180 grader i ca 10-15 min.
  9. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter baket och dekorera med glasyr och kokos.
  10. Låt dem sedan svalna. Njut!

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, socker, vaniljstång.
  2. Blanda ihop äggula och majsstärkelse.
  3. Temperera ägguleblandningen med den varma mjölkblandningen.
  4. Blanda tillbaka allt och koka till 95 grader.
  5. Rör ned smör och sila.
  6. Kyl ned.

Sockerlag

  1. Blanda socker och vatten och låt koka upp, koka sedan sockerlagen vidare i ca 5 min.
  2. Låt svalna.

Vit glasyr

  1. Blanda florsocker, vatten samt citronsaft i en bunke till en jämn glasyr.
  2. Eventuellt späd med mer vatten (lite i taget) tills glasyren precis är smidig och kan droppas över det du vill ha den till.

Dela det här receptet med dina vänner!