Solrosbaguetter

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- Recept till 2 st baguetter
- 2dlsolrosfrön
- 1/4paketjäst, ca 15 g
- 3dlvatten
- 2msknötolja eller olivolja
- 7-8dlspecialvetemjöl med fullkorn, 420-480 g
- 1tsksalt
- 2msksolrosfrön (1 msk placeras inuti varje bröd)
Så lagar du
1. Rosta 1 dl solrosfrön i medelvarm torr panna tills de fått fin ljusbrun färg.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, olja och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt salt, de rostade solrosfröna och 7 dl av mjölet. Arbeta degen väl. Ta upp degen på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om degen är alltför kladdig.
4. Forma två baguetter och tryck in 1 msk solrosfrön på varje baguette. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Kolla att plåten går in i kylen. I annat fall kan du lägga dem på bakplåtspapper och en skärbräda och sedan efter jäsningen försiktigt flytta över papperet till plåten. Skåra dem med vass kniv.
5. Låt dem jäsa i kylen i 12-15 timmar.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bröden och låt dem jäsa i rumstemperatur tills ugnen blir varm.
7. Grädda i 12- 15 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.
<b>Tips!</b>
Köp orostade solroskärnor och rosta själv i medelvarm torr stekpanna. De som säljs rostade är ofta härskna långt före sista förbrukningsdag. Förvara gärna solrosfröna i tät förpackning i kyl eller frys så härsknar de inte lika snabbt.