Solrosbaguetter

Solrosbaguetter

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • Recept till 2 st baguetter
  • 2dl
    solrosfrön
  • 1/4paket
    jäst, ca 15 g
  • 3dl
    vatten
  • 2msk
    nötolja eller olivolja
  • 7-8dl
    specialvetemjöl med fullkorn, 420-480 g
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    solrosfrön (1 msk placeras inuti varje bröd)

Så lagar du

1. Rosta 1 dl solrosfrön i medelvarm torr panna tills de fått fin ljusbrun färg.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, olja och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt salt, de rostade solrosfröna och 7 dl av mjölet. Arbeta degen väl. Ta upp degen på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om degen är alltför kladdig.

4. Forma två baguetter och tryck in 1 msk solrosfrön på varje baguette. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Kolla att plåten går in i kylen. I annat fall kan du lägga dem på bakplåtspapper och en skärbräda och sedan efter jäsningen försiktigt flytta över papperet till plåten. Skåra dem med vass kniv.

5. Låt dem jäsa i kylen i 12-15 timmar.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bröden och låt dem jäsa i rumstemperatur tills ugnen blir varm.

7. Grädda i 12- 15 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.

<b>Tips!</b>

Köp orostade solroskärnor och rosta själv i medelvarm torr stekpanna. De som säljs rostade är ofta härskna långt före sista förbrukningsdag. Förvara gärna solrosfröna i tät förpackning i kyl eller frys så härsknar de inte lika snabbt.

Dela det här receptet med dina vänner!